50 de milioane de euro pentru sprijinirea accesului la finantare al IMM-urilor

Guvernul a alocat temporar o suma de 50 de milioane de euro pentru a asigura fondurile necesare lunii aprilie in cadrul Programului Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice, pentru Fondul de participare JEREMIE, conform unui act normativ publicat recent in Monitor, scrie avocatnet.ro.

guvernul-romanieiHotararea Guvernului nr. 239/2015 privind alocarea temporara, pentru luna aprilie a anului 2015, a unor sume din venituri din privatizare ordonatorului principal de credite cu rol de Autoritate de management pentru Programul operational Cresterea competitivitatii economice (POSCCE) a aparut in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 248 din 10 aprilie si se aplica de la data publicarii.

Fondurile alocate provin din venituri din privatizare si sunt destinate, conform Executivului, platii contributiei la Fondul de participare JEREMIE (Joint European Resources for Micro and Medium Enterprises), care este implementat in Romania in cadrul POSCCE.

“Guvernul a aprobat alocarea temporara a sumei de 50 de milioane de euro pentru asigurarea necesarului de finantare al Autoritatii de management pentru Programul Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice, aferent lunii aprilie 2015. Fondurile sunt alocate din venituri din privatizare si sunt destinate platii contributiei publice la Fondul de participare JEREMIE. (…) Suma de 50 de milioane de euro alocata astazi va contribui la continuarea implementarii unui nou produs destinat IMM-urilor, respectiv finantarea cu dobanda subventionata”, scrie intr-un comunicat remis recent redactiei noastre.

Fondul de participare JEREMIE este un instrument destinat imbunatatirii accesului la finantare pentru IMM-uri, in cadrul Uniunii Europene, mai noteaza sursa citata, iar acesta presupune crearea de instrumente financiare implementate de catre intermediari financiari.

“JEREMIE este un instrument inovativ dezvoltat de catre Comisia Europeana si Fondul European de Investitii pentru imbunatatirea accesului la finantare pentru IMM-uri in cadrul UE. JEREMIE presupune crearea de instrumente financiare pentru IMM-uri — inclusiv garantii, capital de risc, creditare, microfinantare etc. — implementate de intermediari financiari (de exemplu, banci si fonduri de capital de risc)”, se arata in documentul de presa.

Cele 50 de milioane de euro vor fi rambursate Ministerului Finantelor Publice din sumele ce vor fi restituite de catre Comisia Europeana pana la finele lunii iulie 2015.

Sursa avocatnet.ro, un articol de Alexandru Boiciuc

Leave a Reply