Amânarea disponibilizărilor la Complexul Energetic Oltenia

Potrivit unui articol publicat pe site-ul gds.ro, ministrul energiei, Victor Grigorescu, a decis să amâne aplicarea planului de disponibilizare a peste 2.000 de angajaţi ai Complexului Energetic Oltenia (CEO).

cariera husnicioaraÎn urma unei întâlniri pe care a avut-o cu sindicatele din cadrul companiei, ministrul a promis că orice plan de disponibilizare va fi aplicat doar cu semnătura liderilor de sindicat ai federaţiilor semnatare ale contractului colectiv de muncă.

Prim-vicepreședintele Federației „Univers“, Adrian Marciuc, a declarat că vor fi identificate problemele fiecărei cariere de cărbune din România şi vor fi propuse măsuri corespunzătoare: „Pe partea de cărbune s-a creat o comisie care va evalua toate problemele care au existat şi care există la momentul actual. Va identifica fiecare carieră, se va face un program vast care să scoată realitatea ce se află în zona cărbunelui, adică zona lignitului. De acest lucru ne ocupăm noi. I-am adus la cunoştinţă ministrului toate datele apărute în zonă, acea informare privind disponibilizarea a 2.000 de oameni. Am spus că nu suntem de acord, că trebuie să ne punem la masă, să ne înţelegem ca acest număr să mai scadă. Nu putem să punem pe listă diferite categorii de personal, având în vedere problemele care sunt în judeţul Gorj. Domnul ministru a spus că va lua legătura cu directorul interimar, Laurenţiu Ciobotărică, şi ne-a promis că în următoarea perioadă o să iasă şi o minută referitoare la aceste lucruri. Ne-a promis că acest plan de restructurare nu se va face fără acordul sindicatelor, adică fără semnătura lor“.

Sindicatele au mai obţinut şi promisiunea ca numărul celor care vor pleca din Complexul Energetic Oltenia de la 1 iulie să fie doar de câteva sute şi nu de câteva mii. De asemenea, disponibilizaţi colectiv ar urma să fie doar angajaţii pensionabili, respectiv cei care mai au un an sau doi până la vârsta pensionării.

„Suntem de acord cu un program de restructurare-eficientizare care să fie prin prepensionare cu Ordonanţa nr. 36, cu venituri de completare pe doi ani. Deci, cu această treabă suntem de acord. Acolo mai sunt diferite categorii despre care se vorbeşte. Trebuie discutate, să le luăm pe toate la rând pentru că nu se poate să pui un om pe listă fără să-i oferi ceva în schimb. Trebuie oferite alte variante, trebuie să discutăm“, a mai spus Adrian Marciuc.

Citește mai mult pe gds.ro

One Comment:

  1. Orice întârziere se va plăti, inclusiv în locuri de muncă; primul pas ar trebui să fie schimbarea regulilor pe piaţa de energie şi asigurarea unui minim de funcţionare pentru unităţile care pot salva SEN, şi l-au salvat, de fiecare dată, în caz de nevoie! Altfel, restructurarea va plasa in poziţii favorizate pe importatorii de energie….

Leave a Reply