Barajul Cernei – o minune hidrotehnică

O minune hidrotehnică, Barajul Cerna, cunoscut și sub denumirea de Valea lui Iovan este realizat din anrocamente impermeabilizate cu material argilos şi se situează în primele 10 baraje ca înălţime din România.

barajul cernaÎn imediata vecinătate a stațiunii Băile Herculane veți găsi Barajul Cernei, formând un lac de acumulare foarte frumos și spectaculos, fiind potrivit atât pentru persoanele care știu să aprecieze frumusețile naturii, pentru un concediu relaxant și memorabil, cât și pentru persoanele care caută concediu activ, se pot bucura de plimbările cu barca pe lac, înot, mountain-bike, drumeții, alpinism și, bineînțeles, pescuit.
Barajul Cernei face parte din Parcul Național Domogled – Valea Cernei.

A fost construit prin bararea râului Cerna în aval de confluenţa cu râul Valea lui Iovan, în cel mai mare parc naţional din România, Parcul  Domogled-Valea Cernei (60.000 de hectare), într-o zonă încastrată între culmile sud-estice ale Masivului Godeanu şi cele nord-vestice ale Masivului Mehedinţi, în aşa numitul “culoar” al Cernei.

barajul cerna 1Apa din lac are triplă întrebuinţare: Lacul de acumulare format în spatele barajului are o suprafaţă de 292 hectare şi volumul maxim de 124 milioane metri cubi.  Bazinul colector al lacului are o suprafaţă de 131 kilometri pătraţi, cu dispunere perpendiculară pe valea râului. Acumularea volumului de apă se realizează atât din afluenţa naturală a râului Cerna, cât şi prin lucrările complexe de captare a principalelor pâraie din zonă. Astfel, aportul suplimentar de debit este de 4,2 metri cubi pe secundă faţă de 5,8 metri cubi pe secundă, cât este debitul mediu natural al râului Cerna. Aceste captări secundare sunt: Craiova, Olanul, Stîrminos, Balmez, Alunul şi Motru.

Apa prelevată din acumularea Valea lui Iovan este transportată către CHE Motru prin aducţiunea subterană Cerna-Motru cu o lungime de 5.930 metri. CHE Motru are o putere instalată de 50 MW, iar producţia medie anuală de energie electrică se situează la valoarea de 130 Gwh.

Construit în anii ’70, barajul avea ca destinaţie pe lângă producerea de energie electrică şi alimentarea cu apă a localităţilor din regiune, dar şi irigaţiile.

15912500Magnet pentru turişti: Lacul de acumulare oferă un splendid peisaj într-o zonă cu o naturaleţe aparte, fiind o importantă destinaţie turistică mai ales că se află în apropiere de staţiunea Băile Herculane. De altfel, Hidroelectrica a construit pe unul din malurile barajului un complex turistic.

Lacul de acumulare a fost populat cu peşte, păstrăv indigen de lac, păstrăv curcubeu, coregon şi în anul 1983 cu lostriţă. Păstrăvul de lac atinge frecvent greutatea de un kilogram bucata, astfel lacul oferă un loc minunat pentru pescarii ce doresc să se relaxeze aici. Cei care nu sunt pasionaţi de  pescuit au posibilitatea de a merge pe traseele montane, să se bucure de aerul curat, de izvoarele termale situate mai în aval pe malul Cernei şi de peisajele minunate.

Locul este des frecventat de localnicii din zonele apropiate şi poate fi o interesantă destinaţie de vacanţă, turiştii fiind încântaţi de peisajul oferit de Barajul de la Valea lui Iovan. Din apropierea barajului se poate observa şi Sfinxul lui Hercule.

Lacul Valea lui Iovan (Cerna) – date sintetice:

 1. – a fost construit în anii ’70 prin ridicarea barajului de pe râul Cerna, în aval de confluenţa cu râul Valea lui Iovan
 2. – a fost construit pentru producţia de energie electrică, alimentarea cu apă a localităţilor aflate în zonă, dar şi irigaţii
 3. – este situat în Parcul Domogled-Valea Cernei, la altitudinea de 685 de metri, într-o zonă încastrată între culmile sud-estice ale Masivului Godeanu şi cele nord-vestice ale Masivului Mehedinţi
 4. – adună apele râurilor Cerna şi ale câtorva afluenţi direcţi
 5. – suprafaţa totală a lacului este de 292 de hectare, iar bazinul colector al lacului format prin bararea Cernei are o suprafaţă de 131 de kilometri pătraţi
 6. – adâncimea maximă este de 107 metri
 7. – înălţimea barajului este de 110 metri
 8. – lacul de acumulare are un volum de 124 de milioane de metri cubi de apă
 9. – lungimea coronamentului barajului este de 342 de metri
 10. – debitul deversor este de 1.080 metri cubi pe secundă
 11. – printr-o aducţiune subterană de 5.930 de metri apa este dusă din lac la CHE Motru unde sunt instalate turbine cu o putere de 50 MW

sursa monitorulbt.ro

One Comment:

 1. Si fotografiile de ce ilustreaza Lacul Prisaca? ACESTA este situat in “imediata vecinatate a statiunii Baile Herculane”. Lacul Iovanul (despre care e articolul) e ceva mai sus. Facem si noi un articol curat?

Leave a Reply