#călduraSeverin: Termoficarea, lipsă totală de transparență!

Tema căldurii în municipiul Drobeta Turnu Severin rămâne un subiect de actualitate în această perioadă, mai ales pentru că agentul termic nu a ajuns încă în caloriferele severinenilor.

calorifer-incalzire-iarnaAseară, pe aproape toate sursele de informare media, rețele de socializare, TV, au apărut imaginile cu aprinderea focului la cazanul de la Termo Halânga, acest moment fiind unul demn de tăierea unei panglici de inaugurare a vreunui obiectiv. Din păcate, nu s-a inaugurat ceva nou, nu a fost deloc un moment înălțător sau de mândrie, pentru că pur și simplu nu s-a realizat mare lucru ci doar o cârpeală de moment.

În realitate, aceea pleiadă de pe lângă cazane a avut menirea de a mai detensiona situația referitoare la lipsa agentului termic din Drobeta Turnu Severin pentru că, în paralel, în zona Palatului Administrativ, un grup de severineni au făcut un protest spontan sau programat care, cel mai probabil, ar fi luat amploare dacă informația cu aprinderea focului la cazane nu era dată publicității în acel fel.

Partea proastă a acestei nesfârșite situații, a asigurării agentului termic, este că severinenii sunt cei care vor achita nota de plată pentru chiria cazanelor, pentru ”eforturile” firmei Elsaco ce gestionează aceste cazane și alte costuri care poate, până acum, nu au fost date publicității.

Noi, severinenii, ne aflăm în această situație din cauza unui Consiliu Local măcinat de lupta pentru putere, din cauza unei conjuncturi îmbibată cu fel de fel de interese, în jurul Primăriei Drobeta Turnu Severin, care circulă pe piață sub forma unor presupuneri și din cauza, poate și a noastră, a severinenilor, pentru că nu am monitorizat foarte atent aceste autorități locale care, odată alese, au pus interesul cetățeanului în plan secund. Să nu uităm faptul că toată vara nu a fost apă caldă la robinetele severinenilor.

Acestea fiind spuse, ce ar fi de făcut? Răspunsul este unul cât se poate de simplu: O mai mare atenție la actul administrativ și la cei care decid în numele nostru, al severinenilor. Simplu, ușor de zis și mai greu de pus în practică, pentru că fiecare dintre noi are agenda destul de încărcată și timp liber din ce în ce mai puțin și chiar dacă ședințele Consiliului Local Drobeta Turnu Severin, forul care ia deciziile în numele severinenilor, sunt publice, ora de desfășurare nu permite prezența cetățeanului activ.

O soluție la această problemă este una extrem de simplă. O transparență mai mare prin transmiterea acestor ședințe live, online pe pagina Primăriei Drobeta Turnu Severin, iar apoi, înregistrările să fie la dispoziția oricui ar fi interesat tot pe site-ul primăriei.

Această problemă a termoficării este cel mai clar exemplu al faptului că populația nu a fost suficient informată cu privire la gravitatea situației iar presiunea publică nu a fost suficient de puternică pentru ca ai noștri aleși locali să lase deoparte luptele pentru majorități sau alte prostii și să se concentreze pe nevoile urgente ale cetățeanului.

Practic, în acest moment, nu se știe foarte clar cât va furniza Termo Halânga agent termic, nu se știe dacă gigacaloria va fi subvenționată, asta afectând direct prețul plătit de populație, nu se știe când noua centrală va fi capabilă să furnizeze agent termic la un preț mai mic, așa cum au și declarat, și multe altele. Ne aflăm, iar, în fața unor incertitudini care nu-și au locul într-o societate normală. Autoritățile locale au obligația de transparență fără a ține cont de faptul că este campanie electorală.

Vrem să știm tot și cât mai curând!

 

 

One Comment:

  1. Cu un reactor nuclear deasupra capului (soarele) , cu caldura de sub picioare (geotermica) si noi contruim centrale tot pe combustibili fosili, in timp ce astia din banat construiesc centrale geotermice. Sunt mari interesele sa se vanda materia prima. Pe vremuri ziceam ca deh, o sa fure pana nu mai ramane nimic. Dar se pare ca atat timp cat contribuim la buzunarele lor prin taxe o sa aiba mereu de unde fura.

Leave a Reply