Cătălin Predoiu la conducerea SIE?

Un articol publicat pe enational.ro trateaza ipoteza conform căreia premierul propus al PNL, Cătălin Predoiu, este sfătuit de colegi să preia șefia Serviciului de Informații Externe.

iohannis-predoiuPreședintele Klaus Iohannis a ținut să transmită că el nu va mișca un deget pentru a-i aduce la putere pe liberali, care ar putea avea neplăcuta surpriză de a ajunge la guvernare abia în 2016 iar demersurile actuale făcute de PNL nu par să încropească o majoritate cât mai curând ceea ce face ca visul lui Cătălin Predoiu să se piardă.

Oamenii de încredere ai „neamțului” au început să-i bată apropouri tot mai fățișe fostului ministru perpetuu al Justiției ca să accepte premiul de consolare pregătit de Palatul Cotroceni. Este vorba despre propunerea neasumată încă de șeful statului ca Serviciul de Informatii Externe să aibă la conducere o dublă comandă Predoiu. Cu generalul Silviu Predoiu, director general adjunct, și liberalul Cătălin Predoiu, șef în hârtii. Însă nici măcar de aceasta funcție nu mai poate fi sigur politicianul, Iohannis părând hotărât să mute decisiv cât mai curând și să-l lase pe fostul camarad din campania electorala cu buzele umflate, înainte ca procuorii DNA să avanseze prea mult pe pista ANRP.

Au trecut deja cinci luni de când Serviciul de Informații Externe a rămas fără șef, după ce Teodor Meleșcanu și-a dat demisia din fruntea serviciului românesc de spionaj. Timp arhisuficient pentru ca noul șef al statului să facă o nominalizare sau cel puțin să demareze consultări pentru a găsi un director general, mai ales că în cazul SRI nimeni nu i-a pus bețe în roate președintelui Klaus Iohannis.

Pe subiectul șefiei SIE s-a pronunțat și Ilie Sârbu, președintele grupului PSD din Senat și membru în comisia SIE, afirmând că de această dată Klaus Iohannis se va consulta cu Victor Ponta pe noul șef al SIE și că numirea va trebui să treacă mai întâi prin CSAT, unde Victor Ponta este vicepreședinte si un singur vot împotriva este suficient ca propunerea să fie respinsă.

Legea de organizare a SIE, din 1992, prevede ca directorul este numit de Consiliul Suprem de Apărare a Ţării la propunerea Preşedintelui României. Pe de alta parte, Constitutia prevede ca directorul este numit de Parlament.

Din cate am vazut eu, nu a mai fost nicio discutie pe tema asta. In mod formal sigur ca poate s-ar impune un nou director, dar in mod practic conducerea este asigurata de un profesionist pe care il cunoaste toata lumea. Este si o chestiune de alegere a presedintelui, daca doreste sau nu doreste sa faca lucrul acesta. Conducerea actuala a fost in urma cu doua saptamani la comisia SIE, ne-a prezentat un raport de activitate, ne-a prezentat situatia pe Ucraina si ce se intampla in zona, comisia mai mult la ora actuala nu face, comisia verifica si merge cu propunerea in plen, dar ea trebuie sa porneasca de la CSAT. Deci presedintele se opreste asupra unei numiri si merge cu ea in CSAT si daca intruneste votul CSAT-ului, ca e suficient un vot si cade, atunci vine in Parlament“, a declarat Ilie Sarbu pentru stiripesurse.ro.

Cred eu ca Presedintele are posibilitatea sa discute cu Prim-Ministrul sa cada de acord asupra unei propuneri“, a adaugat acesta.

One Comment:

  1. O sa-si poata trece in CV si in cartile de vizita, pe linga “candidat la postul de premier” si cel de “nominalizat, alaturi de altii, la postul de Director SIE”. Iar peste ani, ca dovada, va putea arata nepotilor ca acolo a fost un sef cu numele de Predoiu…

Leave a Reply