Controversele din viața lui Charlie Chaplin

Charlie Chaplin, renumitul actor a avut o viață fabuloasă, pe de o parte, dar și plină de controverse, pe de altă parte. Serviciile secrete britanice, la cererea SUA, au început verificări riguroase în ceea ce privește viața actorului, în 1952, scrie efemeride.ro

1000509261001_1824351571001_BIO-Biography-23-Hollywood-Directors-Charlie-Chaplin-115950-SFSuspiciunea americanilor asupra actorului a început în 1923, când Chaplin susține financiar Partidul Comunist. Mai târziu, suspiciunile au devenit realitate când simpatiile lui Chaplin față de doctrina comunistă, s-au adeverit. Serviciile britanice au încercat să afle unde s-a născut Charlie Chaplin. El susținea că s-a născut la Londra, în 1889.

Acest lucru nu s-a confirmat. Serviciile britanice au extins ancheta în Franța. Nici acolo nu s-au găsit acte că s-ar fi născut în Franța. FBI-ul cere britanicilor să verifice dacă adevăratul nume al lui Chaplin este Israel Thornstein și dacă este evreu. Mai mult, americanii suspectau că Chaplin întreține la Londra legături cu reprezentanți ai partidelor comuniste.

În 1953, americanii au refuzat să-i mai acorde viza de intrare în SUA. Până la moarte a locuit în Elveția.
În acea perioadă, FBI-ul făcuse o listă neagră cu personalitățile care susțineau doctrina comunistă. Alte personalități care au fost obligate să părăsească SUA, din aceleași considerente, sunt Orson Wells și Bertolt Brecht, mari scriitori.

Un document extrem de important a fost descoperit, de curând, într-o bancă din Los Angeles, datat 1927, care este decizia prin care Lita Grey, prima lui soție, divorța de Chaplin. Lita Grey avea 16 ani când a rămas însărcinată cu Chaplin. El a fost obligat s-o ia de soție, pentru că avortul era interzis. Chaplin a declarat că mai bine se însoară cu Lita, decât să facă pușcărie. Lita era minoră, iar legile în SUA erau foarte drastice.

Lita îl părăsește în 1927, motivând că practicile lui sexuale erau degradante și ofensatoare. Obține custodia celor doi copii și 15 milioane de dolari, în urma divorțului.

În perioada 1950-1954, denumită Frica roșie, prigoana americanilor era și împotriva homosexualilor. În acea perioadă, mulți artiști au fost puși la zid pentru acest motiv, fiind considerați că sunt antiamericani și sunt dușmani ai poporului. Chiar și Vaticanul s-a aliat la politica SUA și a emis mai multe ordine în urma cărora erau expulzate persoanele bănuite că simpatizau doctrina comunistă.

Citește mai mult pe efemeride.ro

Leave a Reply