Detalii despre informările SRI. ”Se fac zilnic”

Scandalul arestării fratelui preşedintelui României, Mircea Băsescu, pentru trafic de influenţă în cazul Bercea Mondial, a adus în prim plan o nouă discuţie, învăluită de conspiraţionism: cum şi cât de eficient sunt informaţi înalţii demnitari ai României de către serviciile secrete.

gandul.info prezintă care este traseul tehnic şi instituţional al informărilor transmise de SRI către beneficiarii lor legali – fie că e vorba de preşedintele României, fie de primarul unei localităţi. Până la urmă, în toată această discuţie nu trebuie uitat un lucru, spune Costin Georgescu, fost director al SRI: “Unii nu ştiu să aprecieze aceste informări. Dacă omul nu ştie ce să facă cu informaţia, degeaba i-o dai”.

627x0“Nu este un volum mare de informaţii. Informările concrete se fac zilnic, iar preşedintele şi premierul mai primesc, pe lângă aceste informări zilnice, şi unele generale – o notă privind starea generală din România privind siguranţa naţională. Acestea au o frecvenţă mai rară”, a explicat pentru gândul Costin Georgescu, fost director al SRI în perioada 1997-2000.

Un fost beneficiar legal de rang înalt al informărilor SRI a explicat pentru gândul că nu există un standard privind volumul informărilor trimise de SRI: “Depinde de subiect, poate fi o notă pe o foaie, o sinteză sau teancuri de foi, dacă e vorba despre un subiect voluminos”.

Ca regulă, întotdeauna informările SRI sunt ţinute în evidenţă, iar beneficiarii lor legali, de la preşedinte, premier până la ministru sau primar, sunt obligaţi să trimită înapoi la SRI documentele cu informările primite.

Plicurile SRI vin cu „poşta militară”. „În tren, au compartimentul lor. E o servietă cu plicuri şi cineva care o păzeşte”

Tehnic vorbind, informările SRI sunt transmise beneficiarilor lor legali cu “poşta militară”, serviciu care aparţine şi este organizat tot de SRI şi care deserveşte toate instituţiile şi autorităţile statului român, atunci când vine vorba despre corespondenţa cu informaţii secrete – de la Banca Naţională la Poliţie, de la prefecturi la ministere.

Pe scurt, plicurile cu informările SRI, de culoare maro sau verde, pleacă către destinatarii lor legali în serviete duse de curierii poştei militare, care sunt înarmaţi. Conform hotărârii de guvern 1349/2002, care reglementează corespondenţa clasificată, plicurile SRI sunt sigilate cu ceară sau plumb, iar pe plic se scrie nivelul de secretizare al informării, denumirea şi adresa completă a expeditorului şi destinatarului. Dacă este necesar, pe plic se poate scrie menţiunea “Personal”, urmată de rangul, funcţia şi numele persoanei respective.

Dacă beneficiarul informaţiilor se află în Bucureşti, precum preşedintele, miniştrii, premierul, atunci curierii SRI se deplasează cu maşinile. Dacă beneficiarii se află în teritoriu, atunci deplasarea se face de obicei cu trenul, însă poate fi folosit şi transportul aerian sau naval, companiile de transport punând la dispoziţia SRI compartimente speciale pentru curierii militari. Pentru aceste compartimente, atât în tren, cât şi pe avion sau navă, SRI plăteşte chirie sau taxa aferentă.

“În tren, dacă vă uitaţi bine, o să-i vedeţi. Au un compartiment numai al lor şi merg cu acceleratul sau rapidul, nu cu personalul. Informaţiile sunt păzite, este o servietă cu plicuri şi cineva care să o păzească”, explică Costin Georgescu, pentru gândul.

Odată ajunse la instituţiile unde lucrează beneficiarii legali, curierii SRI predau plicurile persoanelor desemnate de comun acord cu SRI să le primească, la cabinetele demnitarilor respectivi – pe bază de legitimare reciprocă şi înscriere în registre. Apoi plicul sigilat ajunge la preşedinte, premier, ministru sau cine este destinatarul legal. “Nimeni nu are voie să desfacă plicul, în afară de beneficiarul legal”, mai spune Costin Georgescu.

Ce primeşte efectiv un beneficiar de informaţii de la SRI. Principiul “nu da maimuţei briciul”

Fostul beneficiar legal de rang înalt al informărilor SRI, contactat de gândul, a explicat că “informaţiile venite de la SRI sunt complete, astfel că beneficiarul nu are scuza ignoranţei” pe un anume subiect.

Cu toate acestea, Costin Georgescu, fostul director al SRI, dă de înţeles că lucrurile funcţionează pe principiul “nu da maimuţei briciul”: dacă un beneficiar legal este direct vizat de un subiect montorizat de SRI sau dacă apropiaţi, subordonaţi sau rude ale sale sunt implicate, SRI nu-l va informa pe beneficiarul legal de aceste aspecte. Toate acestea în ideea că, fiind într-o poziţie de implicare, beneficiarul legal ar putea să influenţeze lucrurile.

Cazul Mircea Băsescu-Bercea Mondial pare să se înscrie în acest principiu, în care preşedintele Traian Băsescu nu ar fi putut fi informat de SRI, printr-o informare oficială, de relaţiile fratelui său cu un clan interlop, pentru că era implicat direct, fiind vorba de o rudă.

De altfel, directorul SRI George Maior a dat şi o altă explicaţie pentru faptul că Băsescu nu a primit această informare de la SRI: informaţiile respective ajunseseră deja la organele de urmărire penală, iar acestea declanşaseră acţiuni penale pe acest subiect. SRI nu poate să mai furnizeze aceste informaţii către beneficiarii lor legali, dacă au ajuns deja la procurori sau poliţie, a explicat George Maior.

Un alt aspect legat de informările SRI ţine şi de ceva mult mai mundan: capacitatea beneficiarilor legali de a digera aceste informaţii şi de a se folosi de ele în activitatea lor profesională.

Unii pur şi simplu nu ştiu să le aprecieze. Pe vremea mea, erau unii miniştri care plimbau aceste informări prin clădirea ministerului, lucru complet ilegal. Sau dacă omul nu ştie ce să facă cu informaţiile, degeaba i le dai. Se uită la ele”, spune Costin Georgescu. sursa gandul.info

Leave a Reply