DNA are ținte mari. Procurii DNA insistă pe implicarea premierului în cazul Duicu

Scandalul fără precedent în care a fost implicat fratele președintelui României a ajuns știre la nivel mondial. Faptul că Mircea Băsescu este în arest spune foarte multe despre probele care stau la baza cazului în care fratele lui Traian Băsescu este implicat.

duicu dnaCoincidență sau nu, la doar câteva zile de la declanșarea acestui scandal au apărut, ca din neant, alte cazuri extreme de sonore în atenția presei, via DNA. Suspicioșii ar putea spune că readucerea la audieri a controversatului Radu Mazăre precum și arestarea primarului de la Bacău, Romeo Stavarache au fost menite a distrage atenția de la cazul fratelui președintelui.

Chiar și așa, nu a fost suficient, prin urmare a fost nevoie de ceva mult mai puternic mediatic. Ce altceva decât o eventuală implicare a premierului României în cazul lui Adrian Duicu ”șeful” de la Mehedinți ar fi putut distrage atenția presei de la cazul Băsescu, asta într-o teorie cum că o mare parte a DNA ar fi aservită locatarului de la Cotroceni .

Poate că, în goana după cazuri sonore, procurorii DNA să insiste că baronul de Mehedinți a avut acces la cel mai înalt nivel în cadrul Guvernului și că ar fi implicați Radu Stroe, fostul ministru de Interne, Victor Ponta, prim-ministru și Petre Tobă, șeful Poliției Române.

Iar pentru ca ”pachetul” să fie complet au apărut și anumite stenograme din cadrul dosarului lui Adrian Duicu aflat în stare de arest preventiv în care deja a fost audiat șeful cancelariei prim-ministrului, Vlad Stoica. Anumite surse judiciare ar fi susținut că, în curând, la audieri, va fi chemat însuși premierul.

Prin urmare, vă prezentăm câteva pasaje din referatul procurorilor DNA prin care se încearcă legarea premierului de cazul președintelui suspendat al CJ Mehedinți, Adrian Duicu.

În ceea ce priveşte folosul pretins de către inculpatul PONEA CONSTANTIN ŞTEFAN pentru soţia sa PONEA ELISABETA (numirea într-o funcţie de conducere în cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie sau în cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie), din mijloacele de probă administrate pe parcursul urmăririi penale au reieşit următoarele aspecte relevante:

La data de 8 iulie 2013 inculpatul DUICU IOAN-ADRIAN l-a contactat telefonic pe numitul BĂDESCU ADRIAN-ŞTEFAN (consilier în cadrul Cancelariei Primului-ministru şi preşedinte al TSD Mehedinţi) căruia i-a spus să-i transmită numitului STOICA VLAD (şef al Cancelariei Primului-ministru) ca acesta din urmă să-i ducă premierului CV-ul numitei PONEA ELISABETA. În cadrul discuţiei inculpatul DUICU IOAN-ADRIAN a convenit cu numitul BĂDESCU ADRIAN-ŞTEFAN ca acesta să-i spună numitului STOICA VLAD că primii doi s-ar fi întâlnit şi că nu au discutat aceste aspecte „sensibile” la telefon:

 • DUICU IOAN-ADRIAN: Deci am vorbit de toate comunele, numai de treaba mea nu l-am întrebat de ce nu am fost. Am fost cu el la masă, m-a luat cu el cu maşina.
 • DUICU IOAN-ADRIAN: N-o să-i spun lu’ VLAD prin telefon eu.
 • ADI BĂDESCU: Aşa?
 • DUICU IOAN-ADRIAN: Să-i ducă CV-ul lu’… m-a întrebat de CV-ul lu’ …
 • ADI BĂDESCU: VLAD?
 • DUICU IOAN-ADRIAN: Lu’ madam PONEA. Da.
 • ADI BĂDESCU: A! Lu’ … aşa? Am înţeles.
 • DUICU IOAN-ADRIAN: Lu’ doamna… doamna lu’ şefu’ … a lu’ PONEA.
 • ADI BĂDESCU: Aha. Am înţeles.
 • DUICU IOAN-ADRIAN: Ştii?
 • ADI BĂDESCU: Bine. Bine.
 • DUICU IOAN-ADRIAN: Spune-i lu’ VLAD tu că eu nu pot să-i spun. Îi spun că o să-i spui tu ceva că eu… Că ţi-am spus ţie, că m-am întâlnit cu tine şi ţi-am spus, nu la telefon.
 • ADI BĂDESCU: Da. Da. Am înţeles.
 • DUICU IOAN-ADRIAN: Să ducă CV-ul pentru… pentru procuroru’, pentru PONEA.
 • ADI BĂDESCU: Aha. Am înţeles.
 • DUICU IOAN-ADRIAN: Lu’ doamna PONEA.
 • ADI BĂDESCU: Îhî.
 • DUICU IOAN-ADRIAN: Neapărat îi spui lu’ VLAD! Da?
 • ADI BĂDESCU: Da.
 • DUICU IOAN-ADRIAN: M-a întrebat de el unde e.

Ulterior, în aceeaşi zi inculpatul DUICU IOAN-ADRIAN l-a contactat pe numitul STOICA VLAD, pentru a se asigura că numitul BĂDESCU ADRIAN-ŞTEFAN i-a transmis „mesajul”.

În datele de 11 iulie 2013 inculpatul DUICU IOAN-ADRIAN a mai purta o discuţie telefonică pe aceeaşi temă cu numitul BĂDESCU ADRIAN-ŞTEFAN:

 • ADI BĂDESCU: Şi cu ăla, nu ştiu. Îi mai aduc aminte şi azi să-i dea lu’ ăl mare.
 • DUICU IOAN-ADRIAN: Cu?
 • ADI BĂDESCU: CV-ul, îi mai aduc aminte şi azi să i-l dea lu’ ăl mare.
 • DUICU IOAN-ADRIAN: Da. Da. Da.

La data de 2 septembrie 2013 inculpatul DUICU IOAN-ADRIAN i-a transmis inculpatului PONEA CONSTANTIN ŞTEFAN un mesaj SMS cu următorul conţinut: „Zilele.astea.o.sa.fie.contactata.sotia.ta

La data de 4 septembrie 2013 Ministerul Justiţiei a transmis Consiliului Superior al Magistraturii propunerea ca numita PONEA ELISABETA să fie numită în funcţia de procuror şef al Secţiei Judiciare a Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

La data de 13 iunie 2013, numitul DUICU IOAN-ADRIAN s-a deplasat la Bucureşti, fără a fi însoţit însă de numitul PONEA CONSTANTIN ŞTEFAN.

Aici, de la cabinetul prim-ministrului, l-a sunat pe numitul PONEA CONSTANTIN ŞTEFAN, transmiţându-i că la premier se află ministrul afacerilor interne.

Apoi, numitul DUICU IOAN-ADRIAN i-a transmis lui PONEA CONSTANTIN ŞTEFAN un SMS, transmiţându-i că prim-ministrul l-a chemat pe TOBĂ PETRE la Guvern.

La solicitarea prim-ministrului, numitul TOBĂ PETRE s-a prezentat la Guvern, prilej cu care aici s-a întâlnit cu numitul DUICU IOAN-ADRIAN, care i-a solicitat menţinerea temporară a numitului PONEA CONSTANTIN ŞTEFAN în funcţia deţinută şi promovarea sa ulterioară în funcţia de director adjunct al Direcţiei Ordine Publică, solicitare cu care numitul TOBĂ PETRE s-a arătat de acord.

În împrejurările sus-descrise, numitul DUICU IOAN-ADRIAN, folosindu-se de autoritatea conferită de poziţia sa în cadrul Partidului Social Democrat, a obţinut folosul pe care i-l promisese numitului PONEA CONSTANTIN ŞTEFAN.

Apoi, numitul DUICU IOAN-ADRIAN l-a sunat pe numitul PONEA CONSTANTIN ŞTEFAN, comunicându-i rezultatul întâlnirii avute cu TOBĂ PETRE :„ţie ţi-a rezervat director adjunct la Ordine Publică şi-l ţine până te hotărăşti tu să pleci de-acolo şi i-am spus: nu pleacă acum de aicea…ştia subiectul de ea, că vrea să vină la Parchetul General, că la DNA a avut o problemă şi n-a pus-o acolo…deci e absolut ok, o să urmeze treaba aia cât de curând; cealaltă zic; ceea ce te interesează cel mai mult”.

Aşadar, numitul DUICU IOAN-ADRIAN i-a transmis numitului PONEA CONSTANTIN ŞTEFAN că, în viitor, acesta va obţine şi folosul vizat pentru soţia acestuia, respectiv ocuparea unei funcţii de conducere în cadrul unei structuri de parchet din Bucureşti.

Cu privire la aceeaşi întâlnire, numitul DUICU IOAN-ADRIAN i-a transmis numitului DUMITRESCU DORU „l-a chemat acolo şeful al mare, l-a chemat acolo la Guvern; şi a venit acolo; ok”.

Ce spune premierul:

“Nu, nu l-am chemat niciodată să se întâlnească cu domnul Duicu şi, de altfel, domnul Tobă este un poliţist de mare valoare. Cred că prima dată a fost numit în funcţie chiar de domnul Oprea atunci când era ministru şi a fost şi a declarat adevărul atunci când a fost chemat de procurori”, a spus Ponta întrebat de presă dacă pe Tobă l-a chemat la Guvern pentru probleme legate de Poliţia Română sau de Duicu.

”Proba” din referatul DNA:

Declaraţia martorului TOBĂ PETRE, inspectorul general al Poliţiei Române, din care rezultă faptul că s-a întâlnit cu inculpatul DUICU IOAN-ADRIAN în sediul Guvernului, prilej cu care acesta din urmă a făcut „aprecieri pozitive” la adresa inculpatului PONEA CONSTANTIN-ŞTEFAN;

sursa rechizitoriul DNA de trimitere în judecată a inculpatului Duicu Adrian

Leave a Reply