Efectul neştiut al cafelei băute dimineața

Pentru multe persoane, o ceasca de cafea este remediul folosit pentru dezmeticirea de dimineata. Steven Miller, doctorand la Universitatea de Stiinte ale Sanatatii din Bethensada, arata insa ca bautul cafelei la primele ore nu are efectul scontat, de revigorare, scrie stiripesurse.ro.

cafeauaMotivul este legat de modul in care cofeina interactioneaza cu hormonul denumit cortizol, sugereaza Miller pe blogul sau. Aceasta substanta secretata de corp si cunoscuta drept hormonul stresului, influenteaza starea de veghe si alerta a organismului, potrivit semneletimpului.ro.

Productia de cortizol este influentata de ritmul circadian, un ciclu hormonal de circa 24 de ore care influenteaza, printre altele, ritmul somn-veghe. Intre orele 8:00 si 9:00 nivelul acestuia in sange este maxim, scrie Miller. Acesta este practic intervalul in care organismul “se apropie in mod natural de nivelul maxim de vigilenta”.

Consumul de cafea in aceasta perioada in care productia de cortizol este foarte ridicata conduce la diminuarea efectului de revigorare al cofeinei. Mai mult, „consumand cofeina atunci cand nu este nevoie, corpul va dezvolta mai rapid o toleranta la aceasta”, explica Ryoko Iwata, intr-un articol pe blogul sau, I Love Coffee.

Conform unor cercetatori de la Harvard, cafeaua „poate oferi chiar anumite beneficii pentru sanatate”, precum reducerea riscului de dezvoltare a diabetului de tip 2, a cancerului de colon sau a bolii Parkinson. Consumul in cantitati mari, pe de alta parte, poate duce la dezvoltarea dependentei si poate provoca tulburari cardiovasculare, precum cresterea tensiunii arteriale sau a ratei bataii inimii.

Citește mai mult pe stiripesurse.ro

Leave a Reply