Europarlamentar audiat la DNA

Procurorii anticoroupție acuză un europarlamentar român de folosire a influenţei ori a autorităţii în scopul obţinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, de instigare la spălare de bani, la fals în înscrisuri sub semnătură privată și la uz de fals, scrie PSnews.ro.

media-142074178888707700Este vorba de europarlamentarul PC Laurențiu Rebega. Potrivit b1 TV, acesta ar fi primit o mită de 40.000 de euro. Totuși, acesta nu poate fi reținut de procurori datorită imunității de care se bucură prin prisma mandatului de europarlamentar.

„Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a corupţiei au dispus efectuarea urmăririi penale faţă de:

REBEGA CONSTANTIN-LAURENŢIU, deputat în Parlamentul European, cu privire la săvârşirea infracțiunilor concurente de:

– de folosire a influenţei ori a autorităţii în scopul obţinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, de către o persoană care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid, într-un sindicat sau patronat ori în cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial,
– instigare la spălare de bani,
– instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată,
– instigare la uz de fals.

În ordonanţa de efectuare a urmăririi penale se arată că, în cauză, există date şi indicii din care rezultă suspiciunea rezonabilă care conturează următoarea stare de fapt:

În luna decembrie 2014, în contextul organizării unor evenimente agricole, suspectul Rebega Constantin-Laurențiu a primit, de la administratorul unei societăți comerciale, printr-un intermediar, suma de 23.000 lei, folosindu-se de influenţa pe care şi-a manifestat-o ca vicepreședinte al unui partid politic, responsabil de Departamentul de Agricultura și Dezvoltare Rurala, influenţă percepută ca fiind reală asupra unui funcționar din cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.
Pentru a ascunde adevărata natură a dispoziției și circulației banilor, suspectul Rebega Constantin Laurenţiu, prin același intermediar, l-a determinat pe administratorul firmei respective să plăsmuiască şi ulterior să folosească un contract fictiv de prestări servicii către firma organizatoare a evenimentelor.
Suspectului Rebega Constantin-Laurenţiu i s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.
Facem precizarea că efectuarea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nici o situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie”, se arată în comunicatul DNA.

Citește mai mult pe PSnews.ro

Leave a Reply