Expert DNA, forţat de procurori

Dumitru Gheorghiu, fost specialist economic al DNA – Serviciul Teritorial Târgu Mures, a declarat într-o intervenţie telefonică la Sinteza zilei, că poate certifica faptul că prejudiciul constatat de DNA în dosarul Telepatia a fost umflat la cererea procurorilor care lucrau în acest caz.

dna“Experta DNA nu a greşit. A fost obligată să greşească în umflarea prejudiciul, a declarat Dumitru Gheorghiu.
Dumitru Gheorghiu a relatat cum în cadrul unei delegaţii, a intrat în biroul unei expertei, pe care a numit-o Aurelia (Nicolae – lucru dezvăluit ulterior în emisiune), care, în timp ce lucra la un caz plângea. Experta i-a mărturisit că simte presiune din partea procurorului de caz, care a urlat la ea ca până dimineaţă, raportul de expertiză pe care îl avea în lucru să fie gata.

Dumitru Gheorghiu a spus că privind datele afişate pe ecranul calculatorului, a sesizat că raportul privea expertizarea unor bunuri imobile şi că şi-a oferit ajurorul expertei, având în vedere numărul mare de dosare pe care trebuia să le parcurgă în timpul scurt rămas, potrivit Jurnalul.ro.. Dumitru Gheorghiu a precizat că experta nu i-a declarat în mod direct că procurorul a exercitat presiune asupra sa tocmai pentru a o forţa să mărească prejudiciul în cazul cercetat, dar că în momentul unei reuniunii a specialiştilor DNA la Braşov, respectiva expertă a prezentat un raport asupra acestei expertize. Colegii prezenţi au întrebat-o dacă respectivul raport privea cazul Voiculescu, lucru pe care nu l-a confirmat dar l-a admis implicit. Colegii experţi s-au pronunţat ulterior asupra acestui raport admiţând faptul că a fost întocmit greşit prin mărirea forţată a prejudiciului produs, în evaluarea fiind introduse valorile din 2008 în locul celor din 2002. Dumitru Gheorghiu a specificat că într-un mod identic i s-a cerut personal mărirea prejudiciului într-un caz în care efectua o expertiză. De asemenea, Dumitru Gheorghiu a precizat că expertiza Aureliei Nicolae era total greşită, fiind făcută din punct de vedere financiar-contabil şi nu imobiliar, aşa cum precizează standardele internaţionale în domeniu. Dumitru Gheorghiu a mai declarat că Aurelia Nicolae nu era la data întocmirii raportului asupra privatizării ICA, un evaluator autorizat ANEVAR, deci nu avea calitatea să facă o evaluare din punct de vedere imobiliar. sursa ampress.ro

 

Leave a Reply