Guvernarea tehnocrată – un an pierdut pentru România

În intervenția media săptămânală a reprezentanților ALDE Mehedinți, președintele formațiunii județene, Viorel Palașcă, a adus în discuție mai multe aspecte printre care unele referitoare la activitatea guvernului României condus de Dacian Cioloș.

Președintele ALDE Mehedinți, deputatul Viorel Palașcă, atrage atenția că, în realitate, cifrele prezentate la începutul acestei săptămâni, referitoare la evoluția economiei din primele șase luni, sunt datorate măsurile luate de guvernul anterior din care și ALDE a făcut parte.

viorel palasca 2”Rezultatele economice înregistrate de România și cu care se laudă guvernul tehnocrat sunt datorate măsurilor pe care guvernarea Ponta, din care ALDE a făcut parte, le-a luat și pe care mulți dintre susținătorii tehnocraților le-au criticat. Toate acele măsuri se dovedesc că au fost benefice, iar astăzi economia merge din inerție pe plus tocmai datorită acelor măsuri. De ce sunt efectele acelor măsuri? Pentru simplul motiv că de la începutul acestui an nu s-a mai luat nicio măsură de către guvern prin care să fie susţinută economia ţării. Noul Cod Fiscal – în special reducerea TVA la 20% (respectiv 9% la alimente şi turism)/ reducerea CAS cu 5 pp / impozitul pe dividende redus la 5% / scutirea de impozit a profitului reinvestit toate aceste măsuri sunt meritele guvernului anterior şi care au contribuit la rezultatele economice de azi ale României. Absorbţia a circa 5 miliarde euro fonduri europene în 2015 şi trecerea de la un grad de absorbţie de 7% în 2012 la peste 85% în doar 3 ani este de asemenea un factor care a contribuit la creşterea economică a României. În acest an, absorbţia fondurilor europene este la zero, iar perspectivele sunt unele sumbre. De asemenea, creşterea investiţiilor în lucrări de dezvoltare locală la peste 2 miliarde de euro a contribuit şi ea la creşterea economică a României. Din păcate, din luna noiembrie 2015, România a intrat într-o perioadă de pauză, în care nu se mai face nimic. Actualul guvern, în loc să se ocupe de gestionarea treburilor curente ce țin de atribuțiile sale, stă și se preocupă de strategii și planuri pe termen lung.”, a declarat deputatul mehedințean Viorel Palașcă.

În ceea ce privește activitatea miniștrilor din cabinetul păstorit de cuplul Iohannis-Cioloș, președintele organizației județene ALDE Mehedinți, a declarat că observă o incapacitate a actualului guvern și a membrilor săi de a asigura României echilibrul și continuarea evoluției pozitive din ultimii ani.

”Acest guvern nu are nici legitimitatea și, din câte observăm, nici capacitatea de a putea asigura României echilibrul și continuarea evoluției pozitive din ultimii ani. Când a fost numit acest guvern, toată lumea se aştepta că vor veni specialiştii, iar ţara va avea parte de o creştere economică fără precedent şi o îmbunătăţire masivă a nivelului de trai. Aceşti miniştri sunt mai interesaţi să îşi treacă în CV o funcţie importantă în guvern şi să îşi pregătească terenul pentru cariera lor post-guvernamentală. La felul în care evoluează acest guvern, există un risc major ca greşelile pe care acest guvern le face să nu se încheie, iar ele să se repercuteze defavorabil în 2017. Principalele greşeli sunt legate de scăderea volumului investiţiilor, de neabsorbţia fondurilor europene, care agravează lipsa de investiţii româneşti şi străine, de faptul că în momentul de faţă capitalul român este supus practic unui asalt distrugător. Românii privesc cu îngrijorare viitorul pentru că văd incompetenţa acestui guvern pe toate nivelele. Cine va răspunde pentru aceste lucruri? În niciun caz tehnocraţii care îşi vor face bagajele şi se vor întoarce la locurile de muncă de la Bruxelles.”, a mai declarat președintele ALDE Mehedinți, Viorel Palașcă.

Leave a Reply