Guvernul Cioloș lovește iar în SĂNĂTATE

După vehementele contre împotriva măririi salariilor personalului din sistemul sanitar, guvernul Cioloș mai dă o lovitură acestui sistem, și așa subfinanțat, printr-o Ordonanță de Urgență adoptată pe repede înainte în cadrul ședinței cabinetului din 16 noiembrie 2016.

În urma acestei decizii a Guvernului Cioloș, criticile din sistemul sanitar nu au întârziat să apară, schimbările prevăzute de respectiva Ordonanță de Urgență fiind aproape imposibil de aplicat mai ales având în vedere sub-finanțarea sistemului.

Ieri, 17 noiembrie 20166, în cadrul unei conferințe de presă, medicul Ovidiu Gheorghe, candidat ALDE la Camera Deputaților, a acuzat Guvernul Cioloș de lipsă de transparență și de incompetență.

ovidiu-gheorghe”După cum ați văzut modul în care a fost concepută de către Guvernul Cioloș, așa, cam banditește, cu pătura în cap, ăsta e modul de lucru al guvernului Cioloș, alegând un moment extrem de impropriu pentru a da o Ordonanță de Urgență, cu trei săptămâni înainte de alegeri, când Guvernul este cu un picior afară din Palatul Victoria, fără consultare publică. N-au avut loc niciun fel de discuții cu reprezentanți ai sistemului sanitar, fără transparență decizională, fără a fi publicată pe site-ul Ministerului cu 30 de zile, așa cum se spune. Nu înțelegem care este urgență acestei legi. Nu înțelegem de ce Guvernul modifică, printr-o ordonanță de urgență o lege organică, modifică legea 95, Legea reformei în Sănătate. Noi credem că o urgență era să mărească salariile medicilor și ale asistenților, noi credem că urgență era să modifice programul de lucru după gărzi, să se dea liber. Noi credem că urgență era să reintroducă condițiile deosebite de muncă în anumite sectoare din sistemul sanitar. Nu era urgență să dea o Ordonanță de Urgență prin care să schimbe managerii doctori. Cu cine? Probabil tot cu tehnocrați incompetenți ca și ei, străini de interesele țării și străini de interesele sistemului sanitar românesc. Nu este niciun secret pentru mine că medicii doresc ca spitalele să fie conduse de medici, așa cum opinia publică se revoltă când un medic este impus la agricultură, nici noi nu dorim să ne pomenim cu un agronom la conducerea spitalului.”, a spus medicul Ovidiu Gheorghe.

În ceea ce privește managerii de spitale, s-ar părea că se urmărește ca, prin această ordonanță, în sistemul medical românesc să vină manageri de mari spitale din Occident, așa cum spunea unul din cei care a lucrat la schimbarea legii Sănătății, lovind astfel în drepturile medicilor și profesorilor universitari din sistemul sanitar.

”În mod evident, această Ordonanță de Urgență lovește în drepturile medicilor, lovește în dreptul medicului de a își exercita meseria și de a ocupa, în același timp, funcția de manager. De asemenea, profesorii universitari, cadrele universitare din învățământul medical nu vor mai putea ocupa funcții de conducere în centrele universitare și la spitalele universitare. De ce? Pentru că se impune, prin această ordonanță, ca între orele 08:00-16:00, să nu mai predea la cursuri. Poate domnul Cioloș nu știe că la noi, în România, învățământul medical este de zi și nu de noapte, deci profesorii trebuie să își pregătească studenții din centrele universitare în timpul programului de lucru iar această măsură de a face programul managerilor între orele 08:00-16:00 chiar nu o înțeleg. Am fost și eu manager de spital iar munca acestora este nenormată. Poți veni la ora 07:00 și să pleci la ora 20:00. Este cea mai mare prostie pe care  am întâlnit-o până acum într-o reglementare a activităților unui manager. Ei vor să inducă ideea că medicii nu pot fi manageri buni. Ei bine, acest lucru nu este deloc adevărat. În primul rând trebuie să se umble la finanțarea spitalelor pentru că, în acest moment, la cum sunt finanțate spitalele, trebuie să se umble la medicina primară pentru a se lua presiunea de pe spitale. Cred că mult mai bine era ca Guvernul, înainte de a pleca definitiv din Palatul Victoria, să plătească arieratele din sistemul sanitar pentru că spitalele, din cauza sub-finanțării, se află într-o situație extrem de dificilă. În final, vreau să chem toți colegii mei din sistemul sanitar din Mehedinți, tot personalul medical, tot personalul tesa, să vină la vot în 11 decembrie și să voteze ALDE care este garantul, prin persoana mea, că drepturile salariale și drepturile lor vor fi respectate.”, a declarat Ovidiu Gheorghe, medic și candidat ALDE Mehedinți la Camera Deputaților.

Leave a Reply