În urma alegerilor prezidențiale este nevoie de un echilibru

Pierderea alegerilor prezidențiale de către Victor Ponta nu înseamnă automat și pierderea șefiei Guvernului și nici nu trebuie să însemne acest lucru, pentru că, în această formulă, majoritatea românilor sunt reprezentați în conducerea țării.

ponta johannisVictoria lui Klaus Iohannis la alegerile prezidentiale nu afecteaza in niciun fel structura Parlamentului. Urmatoarele alegeri legislative sunt abia in 2016, astfel ca pana atunci noul presedinte va trebui sa coabiteze cu un Parlament in care partidele care l-au sustinut sunt minoritare. Ceea ce inseamna ca o motiune de cenzura este sortita esecului – in componenta actuala a Parlamentului.

Mai precis, in clipa de fata grupurile PSD si PC-PLR au impreuna 222 de locuri din cele 401 din Camera Deputatilor si 93 din 171 la Senat – adica au majoritatea, fara sa mai aiba nevoie si de alti aliati. Pentru o motiune de cenzura care sa dea jos guvernul Ponta, Opozitia ar avea nevoie de 287 de jumatate plus unu din numarul total al parlamentarilor, insa fostii aliati din ACL au doar 173 de voturi. Chiar si cu sustinerea UDMR, PP-DD, a minoritatilor si a parlamentarilor neafiliati tot nu ar putea obtine mai mult de 257 de voturi.

Pe de alta parte, la ora actuala soliditatea grupului PSD si a aliantei dintre acesta si asa numitul grup “liberal-conservator” nu e 100% sigura. Liviu Dragnea, presedintele executiv al social-democratilor a declarat ca “aseara am avut o discutie asezata cu presedintii UNPR, PC si cu Calin Popescu Tariceanu, nu am avut semnale, dimpotriva, toata lumea a spus ca aceasta coalitie si acest guvern sa mearga inainte”.

Pe de alta parte, Dragnea e contesta deja chiar in PSD. Iar tehnic vorbind, grupul parlamentar al PSD e format de fapt din parlamentari PSD, UNPR si chiar independenti. Daca PSD ar decide ca vrea alt premier decat Victor Ponta, o motiune de cenzura ar fi un scenariu plauzibil.

61598701

O alta varianta ar fi cea in care din grupurile PSD si PC-PLR ar pleca destul de multi parlamentari pentru ca actuala Coalitie sa piarda puterea. Lucru care nu este absolut imposibil in conditiile in care premierul Ponta a anuntat ca va avea grija sa pastreze PSD  “un partid unit si sa ne despartim de cei care considera ca acum este momentul sa obtina vreun avantaj personal“.

 Citește mai mult pe stirileprotv.ro

Leave a Reply