La Bruxelles, Călin Popescu Tăriceanu cere modificarea MCV

Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, prezent la Bruxelles, unde a cerut stabilirea unei modalități de evaluare clară a progreselor care au fost făcute în cadrul MCV.

tariceanu Schulz“Noi considerăm că în momentul de faţă MCV, care ar fi trebuit să funcţioneze pe o perioadă limitată, a devenit un fel de ţintă în mişcare care, pe măsură ce ne apropiem de el, se depărtează. Şi de aceea, sugestia mea, pe care vreau s-o fac, sigur, şi autorităţilor Comisiei este să stabilim o modalitate de evaluare clară a progreselor care au fost făcute pe cele patru benchmark-uri din cadrul MCV. Acest assessment (evaluare – n.r.) ar trebui făcută în România de către Comisie în aşa fel încât să putem pregăti terenul pentru încheierea acestui dispozitiv care a fost pus în funcţiune în momentul aderării României la Schengen (la UE – n.r.)”, a declarat, joi, preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, într-o conferinţă de presă comună cu preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz.

În opinia lui Tăriceanu, România şi-a atins ţintele la care s-a angajat, iar progresele făcute în domeniul justiţiei şi al statului de drept sunt “sensibile, apreciate şi ele fac parte din evaluările Comisiei şi sunt apreciate ca atare”.

“Prin urmare mi s-ar părea logic şi normal să mergem către această fază de încheiere a Mecanismului pentru a nu considera că România este – şi, bineînţeles, şi Bulgaria, dar eu vorbesc în primul rând pentru ţara mea – să nu considerăm că există o discriminare între România şi celelalte ţări membre ale UE”, a spus Călin Popescu-Tăriceanu, aflat într-o vizită la Bruxelles.

Sursa stiripesurse.ro

Leave a Reply