Martor în dosarul Uioreanu: Toți inculpații au dat bani pentru campaniile electorale

Săptămâna trecută, în ziua de miercuri, 18 martie 2015, a avut loc a audiere secretă într-un caz în care un președinte de consiliu județean liberal este acuzat de luare de mită, conform jurnaliștilor de la evz.ro.

razvan-pop-300x200_cÎntr-un articol publicat de jurnaliștii de la Evenimentul Zilei sunt prezentate cele mai importante pasaje din declarația unuia din apropiații fostului președinte al Consiliului Județean Cluj, liberalul Horea Uioreanu.

Răzvan Pop, fostul șef de cabinet al lui Horea Uioreanu, a fost audiat în ședință secretă, în dosarul în care Horea Uioreanu este judecat după ce procurorii DNA l-au acuzat de luare de mită.

Astfel, în calitatea de șef de cabinet al lui Horea Uioreanu, Pop a ținut să evidențieze în fața judecătorilor existența unor șpăgi care ar fi atins sute de mii de euro, bani destinați lui Horea Uioreanu, dar dacă la începutul ședinței Pop a declarat că își menține declarațiile date la DNA, apoi a făcut o serie de afirmații care aruncă tot dosarul în cap, afirmând că toți inculpații care sunt acuzați pentru dare de mită au știut că au dat bani pentru campania electorală.

”Toți inculpații au dat bani pentru campaniile electorale. Au fost niște propuneri pe care le-am discutat cu Pogăcean legate de plata lucrărilor pentru firma SINAI, care însă nu s-au concretizat și este posibil ca Pogăcean să fi avut reprezentarea cu ocazia acelei discuții că dă bani pentru campania electorală. Toți inculpații au dat bani pentru campania electorală”, ar fi spus Pop, potrivit evz.ro.

Vasile Pogăcean este patronul firmei de construcții Sinai SRL din comuna Iclod, județul Cluj și este acuzat că i-a dat lui Uioreanu peste 170.000 de lei pentru a solicita de la Ministerul Dezvoltării achitarea unor plăți restante pentru lucrările efectuate. Legat de relația cu Vasile Pogăcean, Pop a mai declarat că acesta ”a beneficiat de sume mai mari pentru lucrări efectuate la primării PNL. Cunosc că la una dintre alocări din cota care revenea PNL a rămas o suma 535.000 lei care a fost propusă spre alocare Primăriei ICLOD, condusă de un primar PSD, dar care avea în derulare contracte cu firma SINAI a inculpatului Pogăcean”.
Horea Uioreanu este acuzat că a primit mită de la omul de la omul de afaceri Ioan Bene și de la Vasile Pogăcean. Cei doi au fost arestați pentru aproape cinci luni de zile.

Bani pentru campaniile electorale

Pop a mai declarat că ”pentru campania parlamentară din 2012 estimez că per total am cheltuit undeva la 200.000 de lei”. Principalul martor al acuzării a mai spus că au existat cazuri în care Uioreanu juca pe cont propriu, primind bani care nu sunt evidențiați în celebra agendă.

”Menționez că Uioreanu mi-a spus că Pogăcean i-a dat 20.000 de lei. Într-o altă situație Uioreanu mi-a înmânat o sumă de bani în numerar, probabil 30.000 de lei pentru a o însoți pe mama dânsului pentru a face o depunere la bancă. Suma aceasta nu este evidențiată în tabelele pe care le-am întocmit”, notează cei de la evz.ro.

De asemenea, martorul a mai afirmat că Uioreanu i-a interzis să vină cu banii la sediul Consiliului Județean Cluj și că a existat un episod ciudat când la secretariatul lui Uioreanu o persoană a lăsat un plic în care se aflau 40.000 de lei. Cu acea ocazie, Uiorenau a dat ordin să se cumpere un bec cu lumină specială pentru a se verifica bancnotele.

În fața judecătorului, Pop a declarat de mai multe ori că banii nu erau mită ci sume pentru campania electorală, punând accent de câteva ori pe acest lucru.

”În legătură cu activitatea de evidențiere a sumelor din campania mi s-a trasat anumite sarcini de către Uioreanu pe care a trebuit să le îndeplinesc. Din toamna anului 2012 am încercat ca o sumă mai mare să fie trecută într-un cont. La indicația lui Uioreanu am trecut persoane fictive, voluntari. Am arătat că la finele campaniei din 2012, din toamnă, a rămas un rest de 26.000 de euro, bani pe care i-am înmânat lui Uioreanu din care acesta pe parcursul anului următor îmi dădea diverse sume de bani pe care le-am evidențiat și în evidența pe care am întocmit-o. Au fost prea puține plăți pentru partid, dar au fost. Menționez că sumele pe care Uioreanu mi le dădea erau în euro și eu le preschimbam în lei”, a mai spus martorul.

Răzvan Pop este fiul colonelului Dumitru Pop, fostul loctiitor al  șefului SRI Cluj, actualmente în rezervă și care a lucrat în Securitatea Cluj-Napoca înainte de 1989, având atunci  gradul de ofițer inferior.

Răzvan Pop a ajuns colaborator al DNA Cluj când  a fost prins, în dosarul Fany, că a luat mită în valoare de 2.000 de lei. Din acel moment,  în schimbul libertății, procurorii DNA l-au folosit pentru a-l prinde pe Horea Uioreanu.

Sursa PSnews.ro

Leave a Reply