Masca funerară a vestitului Tutankhamon afectată în urma reparațiilor necorespunzătoare

Conducerea Muzeului Egiptean din Cairo a recunoscut, sâmbătă, că masca funerară din aur a lui Tutankhamon, a cărei barbă s-a desprins, a fost reparată cu un adeziv nepotrivit, dar spune că artefactul poate fi restaurat, scrie cultural.bzi.ro.

Egypt_Tutankhamun_02Barba măștii funerare din aur a lui Tutankhamon, care are o vechime de peste 3.000 de ani, s-a desprins în luna august a anului trecut, iar reprezentanții muzeului nu au făcut public acest lucru la acel moment. Săptămâna aceasta, însă, au apărut in mediul online mai multe fotografii în care pot fi observate urmele de adeziv folosit pentru a atașa barba de mască.

Barba măștii s-a desprins în momentul în care angajații muzeului schimbau becurile cutiei în care era expus artefactul, potrivit Ministerului Antichităților din Egipt.

Christian Eckmann, un specialist german care a fost adus la sediul muzeului pentru a evalua pagubele, a declarat, sâmbătă, că detaliile privind acest incident au fost exagerate.

“Utilizarea adezivului pe baza de rășină epoxidică nu este cea mai bună soluție, dar este o soluție”, a spus acesta, în timpul unei conferințe la care a participat și ministrul Antichităților, Mamdouh al-Damati.

“Însă, din nefericire, această măsură a fost aplicată necorespunzător, astfel încât acum se pot observa urmele de adeziv în zona bărbii”, a mai spus Eckmann.

Un alt specialist de la muzeu, care ar fi fost martor la acest incident, a spus că, atunci când un coleg de-al său și-a dat seama ce s-a întamplat, a luat o spatulă și a încercat să elimine adezivul, dar a lasat pe masca zgârieturi permanente.
Citește mai mult pe cultural.bzi.ro

Leave a Reply