”Master Planul” de drumuri din Oltenia în perioada 2014-2020

Oltenia va avea propria rețea de drumuri regionale strategice, un fel de masterplan regional pe transporturi fiind vorba de aproximativ 600 de kilometri de drum ce vor fi reabilitați și modernizați din fondurile europene aferente perioadei 2014 – 2020, informează Gazeta de Sud.

drumuri mhReprezentanți ai Consiliilor Județene din Dolj, Gorj, Olt, Vâlcea și Mehedinți împreună cu reprezentanții Agenției de Dezvoltare Regională Sud-Vest Oltenia au pus la punct un plan prin care vor să atragă circa 300 de milioane de euro pentru reabilitarea infrastructurii de transport interjudețene.

Dacă până acum fiecare consiliu județean venea cu propriul portofoliu de proiecte care nu se armoniza cu planurile celorlalte consilii din Oltenia, de data aceasta oltenii și ADR și-au dat mâna și au conceput o strategie asemănătoare Master Planului General de Transport, dar redusă la scară regională.

Oltenia va avea o rețea de drumuri regionale cu o lungime de circa 600 de kilometri, care va tranzita regiunea de la nord la sud. Astfel, chiar dacă licitațiile vor fi organizate de fiecare consiliu, drumurile vor veni unul în completarea celuilalt, iar procedurile vor fi demarate simultan pentru a nu apărea întârzieri în implementare.

Potrivit unei informări ADR Sud-Vest Oltenia, Autoritatea de Management pentru Programul Operațional Regional (POR) a comunicat că este necesară identificarea unor proiecte strategice pentru a fi eligibile sub Axa 6 a POR 2014-2020 – „Îmbunătățirea infrastructurii rutiere de importanță regională și locală“. Aceste proiecte ar fi trebuit corelate cu coridoarele rutiere existente în Master Planul General de Transport, adică trebuia să se intersecteze cu drumurile naționale sau europene din Oltenia.

Drumurile prioritare ale Olteniei pe perioada 2014 – 2020 sunt cuprinse în lista aprobată de conducerile celor cinci consilii județene și de ADR în cadrul unei ședințe a Consiliului de Dezvoltare Regională, listă care cuprinde patru trasee regionale prioritare cu o lungime de 603,2 kilometri, care au șanse să primească finanțare europeană.

Primul traseu leagă județele Olt și Vâlcea, are o lungime totală de 171,6 kilometri, străbate regiunea în partea de Est de la Nord la Sud, între localitățile Berislăvești (Vâlcea) și Sprâncenata (Olt). Cel de-al doilea traseu leagă județele Gorj și Vâlcea, are o lungime totală de 124,2 kilometri și cuprinde DJ 675 B – Câmpu Mare – Alimpești, DJ 675 C – Târgu Logrești – Ciupercenii de Olteț, DJ 646 Mănăstirea Arnota – Băluțoaia și DJ 678 A – Bratia Vale – Ginerica. Al treilea traseu leagă județele Mehedinți și Gorj, are o lungime totală de 186,7 kilometri și străbate regiunea în partea de Vest de la Nord la Sud între localitățile Punghina (Mehedinți) și Vlăduleni (Gorj). (…)

drumuri oltenia

Pe lângă traseele regionale prioritare, Oltenia are și o listă secundară de proiecte de reabilitare a drumurilor cu o lungime de 281 de kilometri, care ar putea primi finanțare în funcție de sumele care rămân disponibile.(…)

Citește mai mult pe gds.ro

Leave a Reply