Mehedinți: Tradiții păstrate la Gîrla Mare

Tradiţiile nu sunt lăsate să piară în comuna mehedinţeană Gîrla Mare. O demonstrează faptul că pe raza localităţii îşi desfăşoară activitatea un atelier de împletit coşuleţe, dar şi un ansamblu de dansuri populare. Aceste două proiecte se adresează în special tinerilor, atât pentru a-i sprijini să îşi găsească un loc de muncă, cât și pentru a-i implica în activităţi culturale, scrie gds.ro.

img_0997Aşezată pe malul Dunării, comuna mehedinţeană Gîrla Mare este locul în care oamenii încearcă să valorifice acest atu. Fiind o zonă cu multă apă, unde răchita creşte din plin, autorităţile au considerat că împletiturile pot fi mai mult decât o pasiune. Aşa se face că anul trecut, aici a fost înfiinţat un atelier de împletit coşuleţe. Iniţiativa a urmărit atât conservarea meşteşugurilor tradiţionale, cât şi înfiinţarea de locuri de muncă.

Că situaţia nu mai e deloc roz o recunoaşte şi Gigi Marinaş, administratorul atelierului. Potrivit acestuia, lipsa pieţei de desfacere este principala problemă cu care se confruntă în această perioadă. Mai mult decât atât, uneori se întâmplă să primească o comandă, să lucreze coşuleţele solicitate, iar la final cel care le-a cerut să nu le mai cumpere.

„Din păcate, această muncă nu prea mai este apreciată, iar comenzile sunt cam rare. Am avut o comandă de la un ONG din Suedia, le-am lucrat coşuleţele, dar în cele din urmă nu ni le-au mai cumpărat. Cele mai multe solicitări vin tot de la românii noştri. Facem coşuleţe de pâine, de fructe, de flori, de rufe, dar şi coşuri agricole. Datorită faptului că materia primă este vie, această meserie necesită foarte multă muncă şi este o artă, nu oricine poate să o facă. Răchita trebuie să treacă prin mai multe procedee, de la recoltate, sortare, fierbere, depozitare, până se ajunge la produsul finit, iar angajaţii din acest atelier se ocupă de tot. Materialul îl recoltăm de pe bălţile comunei, dar şi de la răchităria înfiinţată anul trecut pe raza localităţii“, a spus Gigi Marinaş.

Citește mai mult pe gds.ro

Leave a Reply