Mihăiță Calimente – PNL: Doamna Macovei ”să pună mâna pe o carte, să mai citească”

Jurnaliștii de la pesurse.ro comentează pe larg poziția controversatei reprezentante a PDL, Monica Macovei care ar fi dat un soi de ultimatum parlamentarilor liberali în ceea ce privește ridicarea imunității în cazul parlamentarilor care sunt ”certați cu legea”.

După amenințările repetate lansate de Monica Macovei la adresa liberalilor, conform cărora PNL și-ar apăra corupții, liberalii par să se fi intimidat, mai ales după ce europarlamentarul PDL le-a dat acestora un ultimatum.

Mai precis, Monica Macovei cerea imperativ liberalilor, în data de 9 iunie, ”o primă dovadă că respectă decizia și să susțină votarea cererilor de ridicare a imunității a parlamentarilor prin vot public, rapid și proceduri simplificate”.

Câțiva deputați liberali, în frunte cu liderul lor George Scutaru, au răspuns, fără să clipească, ”Da, să trăiți!” și de urgență au decis să se alăture celor din PDL și să depună un proiect legislativ care reglementează tocmai acest aspect.

Pe 24 iunie a.c., la Camera Deputaților a fost depus proiectul ”ordonat” informal de Macovei privind modificările statutului deputaților și senatorilor și respectiv legea responsabilității ministeriale. Astfel spus, pare că este din ce în ce mai clar cum stau lucrurile între PNL și PDL: Macovei ordonă, unii liberali execută.

Conform mai multor deputați liberali prezenți la ședința unde s-a pus în discuție susținerea unui astfel de demers, George Scutaru ar fi încercat să le forțeze mână colegilor săi, obligându-i, la propriu, să susțină acest demers ”comandat” de Macovei. În timpul ședinței, pe la fiecare deputat liberal a trecut o persoană cu lista de semnături pentru această inițiativă și îi întreba dacă votează sau nu. Rezultatul pare să fi fost unul dezastruos: din cei 95 de deputați PNL, doar 12 au cedat presiunilor și au semnat pentru această propunere de modificare legislativă.

Mai sunt încă câțiva parlamentari liberali care par să nu fi speriat de Macovei și taxează dur orice fel de inițiativă a acesteia, dar rămâne de văzut cum va evolua situația până în toamnă, când în Plenul Parlamentului va trebui votată propunerea europarlamentarului PDL.

calimente2Foarte virulenți la adresa Monicăi Macovei și a propunerii acesteia au fost Mihăiță Calimente și Dorinel Ursărescu.

Calimente a precizat că nu este în niciun fel de acord cu niciuna din propunerile Monică Macovei. ”Să îi transmiteți doamnei Macovei că în România nu exista imunitate. Constituția noastră spune că avem responsabilitate pe declarație politice și nu putem fi arestați fără aprobarea camerei din care facem parte. În rest răspundem în fața legii pentru orice fapă penală. Să pună mâna pe carte, să mai citească doamna Macovei”, a declarat Calimente pentru PESURSE.RO.

Deputatul PNL de Neamț, Dorinel Ursărescu a ținut să precizeze că ”doamna Macovei nu are o imagine foarte bună în rândul liberalilor pentru excesele în ceea ce privește legiferarea și demersurile dmniei sale. Dacă se ia o hotărâre la nivelul PNL, da. Personal, am rezerve față de inițator.”

Cu privire la propunere ca în Parlamentul să ofere un aviz în 24 maximum 24 de ore, deputatul PNL a rămas stupefiat: ”Comisia să adopte un raport în 24 de ore? Un motiv pentru care cred că e o exagerare ca de altfel poziția în ansamblu dnei Macovei.Nu e în stare de necesitate, nu e stare de război, nu e mobilizare. La stare de război în 24 de ore se convoacă. E un hei-rupism d-ăsta ca să dăm bine în ochii europei. N-avem nevoie de legi speciale”.

Leave a Reply