Noua “dreaptă” reuneşte foşti colegi liberali…

În prim-planul scenei politice româneşti, se află, la momentul actual, fuziunea PDL-PNL, subiect care pare că este luat în discuţie de toţi actorii politici şi mass-media.

pnl-pdDecizia PNL şi PDL de a fuziuona a surprins toată lumea politică, în contextul în care, până nu de mult, atacurile lansate în spatiul public, de-o parte şi de alta, erau la ordinea zilei şi brusc, nu numai că se vorbeşte de o alianţă, ci au trecut direct la fuziune, lucru care nu este pe placul tuturor liberalilor.

De la o fuziune PNL-PDL care să aibă loc treptat, cu paşi mărunţi, prin negocierile de astăzi, 5 iunie 2014, dintre PNL și PDL s-a ajuns la o altă concluzie. Tema paşilor mărunţi a fost înlocuită cu „pe repede înainte”.

Cea mai mare problemă o reprezintă cea a numelui viitoarei formaţiuni. După ce au existat voci din PNL, în frunte cu preşedintele de onoare, Mircea Ionescu Quintus, care au transmis că nu se poate ca următoarea formaţiune de dreapta să poarte alt nume decât PNL, liderul PDL, Vasile Blaga pare să fi acceptat, în cele din urmă, ca numele noului partid să fie PNL.

Este de notorietate în spaţiul public faptul că mulţi dintre actualii lideri PDL sunt de “sorginte” PNL. Altfel spus, se pare că foştii liberali se întorc „acasă”.

În componenţa Biroului Permanent Naţional al PDL, putem observa că nu mai puțin de 10 membri ai acestuia au fost liberali:

 • Cătălin Predoiu Prim-vicepresedinte, prezidenţiabil al PDL – fost membru PNL
 • Theodor Stolojan Lider grup parlamentar – Parlamentul European – fost membru PNL
 • Gheorghe Flutur Secretar General – fost membru PNL
 • Radu F Alexandru Vicepresedinte – Strategii, relatii politice, relatii international – fost membru PNL
 • Ştefan Gheorghe Vicepresedinte – Politici in agricultura – fost membru marcant al PNL
 • Raluca Turcan Vicepresedinte – Politici in educatie, cercetare, cultura si culte – fost membru PNL
 • Cristina Dobre Vicepresedinte – Politici in sanatate – fost membru PNL
 • Dan Mihai Marian Secretar Executiv – Regiunea Nord-Est – fost membru PNL
 • Dumitru Oprea Lider grup parlamentar PDL Senat – fost membru PNL
 • Cristian Poteraş Presedintele Organizatiei Oamenilor de Afaceri – fost membru PNL
 • Cristian Boureanu– fost membru PNL

De partea liberalilor, în coducerea naţională a Partidului Naţional Liberal, se regăsesc nume grele ale PD-ului de odată, printre care se numără fostul ministru/consilier prezidenţial/preşedinte PDL Mehedinţi…, Mihai Stănişoară şi Sorin Frunzăverde, preşedinte al Consiliului Judeţean Caraş-Severin, amândoi deţinând funcţia de vicepreşedinte în cadrul Biroului Naţional al PNL.

Cei doi foşti democraţi sunt bănuiţi, de o mare parte a liberalilor, ca fiind oamenii lui Băsescu în PNL, cu scopul de a dezbina partidul istoric din interior, ipoteză relansată opiniei publice de lideri liberali în urma începerii discuţiilor referitoare la fuziune.

Din nefericire, se poate observa că trădarea este recompensată în politica românească şi, cel mai probabil, toţi cei care au fost enumeraţi mai sus se vor regăsi şi în viitoarea conducere naţională a „noului partid de dreapta”, indiferent de numele pe care îl va purta, rămânând doar problema uitării trădărilor.

Leave a Reply