NU autostrăzii Timişoara-Craiova

Una dintre cele mai importante şosele de mare viteză din ţară, care urma să lege Timişoara de Bulgaria şi zona de sud a ţării de Europa Centrală şi de Vest este istorie, după ce Comisia Europeană a scos de pe lista de priorităţi autostrada A6 Timişoara-Lugoj-Craiova-Calafat, scrie editie.ro.

autostrada romaniaChiar dacă până mai ieri, autorităţile dădeau asigurări că autostrada se va realiza în următorii doi ani, europenii au îndepărtat de pe lista de infrastructură necesară a României drumul de mare viteză, astfel că nimeni nu ştie care va fi soarta şoselei, scrie redesteptarea.ro. În schimb, Comisia Europeană vrea ca pe teritoriul României să se lege autostrada care se apropie de finalizare dintre Nădlac şi Sibiu, care trece pe lângă Lugoj prin nodul de legătură de la Balinţ, cu autostrada Piteşti Bucureşti.

În acest fel, compania Renault, care a ameninţat de mai multe ori cu retragerea investiţiei de pe teritoriul României, va putea să îşi continue activitatea cu ajutorul unui nou drum de mare viteză spre Occident. Astfel, Banatul rămâne deocamdată cu autostrada spre Calafat doar pe hârtie, cel puţin până în 2020, spun reprezentanţi ai Comisiei Europene, prioritar fiind drumul ce va permite exportul de autoturisme

Dacia spre ţările în care există cerere ridicată pentru acestea. Totuşi, decizia a iscat un alt conflict, între Renault şi Ford, care are fabrică la Craiova şi care a fost direct afectată de decizia luată în forurile europene, scrie aceeaşi sursă. Pentru a nu crea posibilitatea retragerii activităţii companiei producătoare de maşini cu sediul principal în Statele Unite ale Americii, Uniunea a decis ca drumul de mare viteză A6 să nu fie exclus total de pe lista de investiţii pentru viitor, însă soarta exactă a acestuia este incertă. Experţii spun că, dacă autostrada ce va trece prin Nădlac, Timişoara, Deva, Sibiu, Braşov, Piteşti şi Bucureşti va fi lungită până la Craiova, pe partea de vest a ţării se va construi cel mai probabil un drum expres, mult mai ieftin şi mai uşor de realizat din toate punctele de vedere.

Sursa editie.ro

Leave a Reply