O nouă lege anti-fumători?

Pe ultima sută de metri a mandatului, un grup de parlamentari pune la cale o nouă lege, anti-fumători de data aceasta, după ce au votat cea mai dură lege anti-fumat din Europa, prin care se interzice acest viciu în toate spațiile închise și în parcuri, în apropierea locurilor de joacă pentru copii.

fumat_40594300Libertatea.ro a publicat un material din care înțelegem că unii parlamentari s-au gândit bine și au găsit un nou mod de a face rost de niște bani. Mai exact, vor amenda fumători mincinoși.

Astfel, fumătorii ar putea plăti cu 10% mai mult la asigurările de sănătate, se arată într-un proiect de lege inițiat de mai mulți parlamentari. Cei care își ascund viciul, pentru a nu plăti o taxă mai mare, ar putea primi amenzi de 10.000 de lei.

Libertatea a aflat că un grup de aleși vor să inițieze o lege prin care vor să reducă numărul fumătorilor din România. Concret, aleșii vor să-i pună să plătească pe fumători asigurări de sănătate cu 10 la sută mai mari decât cei care nu fumează.

”Legea adoptată de noi este una foarte bună și cred că se va reduce mult numărul fumătorilor români. Dar cum românii sunt inventivi, găsesc căi de a fenta cumva legea și vor fuma fuma înăuntrul restaurantelor sau chiar în instituții. De aceea, încă o măsură restrictivă cred că va fi bine venită pentru a reduce numărul fumătorilor. Punem la cale o lege prin care să punem o taxă mai mare la sănătate pe toți fumătorii”, spune unul dintre inițiatori.

Proiectul prevede că fumătorii vor plăti cu 10 la sută mai mult, anual, la asigurările de sănătate. Aceștia vor da o declarație pe propria răspundere dacă sunt sau nu fumători.

Pentru a verifica acest lucru, aleșii spun că, în fiecare an, toți asigurații vor face un control radiologic pulmonar gratuit, iar dacă se va constata că unii au mințit, vor plăti amenzi de până la 10.000 de lei.

Pe lângă un oarecare ridicol într-o astfel de idee, dar și complexitatea aplicării ei, nu putem să nu observăm caracterul discriminatoriu al unei asemenea inițiative legislative.

Pe de altă parte, având în vedere importanța poziției pe care o dețin, un control psihologic, cel puțin o dată la șase luni, ar trebui să fie obligatoriu în cazul aleșilor, cu pierderea mandatului în caz de neconformitate, asta pentru a nu mai avea astfel de inițiative prostești.

Leave a Reply