Oare atât de „blonzi” și înceți la minte sunt cei din PNL?

noul PNLVinerea neagră a PNL. Cele două eșecuri majore ale liberalilor

de Andrei Angelescu via PSnews.ro

Partidul Național Liberal o ține din eșec în eșec. Pe lângă moțiunile simple depuse și respinse pe bandă rulantă de către majoritate, lăsând la o parte faptul că cei din PNL anunță schimbarea majorității de vreo jumătate de an, cei din PNL demonstrează că sunt niște masochiști politici. Le place să se chinuie singuri și să se pună într-o lumină negativă cu fiecare ocazie pe care o prind.

Vineri 12 iunie 2015 este o zi în care PNL a dat peste cele 12 ceasuri rele. Încă din seara anterioară votului cu privire la moțiunea de cenzură se știa că majoritatea se va mobiliza în așa fel încât liberalii să nu aibă nicio șansă în demersul lor.

„Tragedia liberală” pusă în scenă de cei doi co-președinți, Alina Gorghiu și Vasile Blaga, a început cu niște acte „lacrimogene” care arătau disperare PNL. În emisiunile la care au participat înainte de ziua moțiunii și Cătălin Predoiu și Alina Gorghiu au făcut apeluri disperate, de-a dreptul ridicole la adresa UNPR-ului, pe care culmea, îl folosesc ca subiect de atac la adresa actualei coaliții.

„Am incredere ca parlamentarii din arcul guvernamental pot sa fie responsabili” sau „sa nu stea ca oile in banci; daca pica motiunea, ma astept la o mineriada parlamentara” sunt doar câteva din exemplele disperării liberale, la care se adaugă rugămințile în genunchi aproape ale premierului care dorește să ajungă la Palatul Victoria: „Vreau sa ma adresez unui om foarte important in statul roman la ora asta, dl Gabriel Oprea, un om care a demonstrat eficienta in politica in ultimii ani, un om care a fixat ca obiectiv central al partidului sau apararea unui interes public mai larg, dincolo de interesele partinice, interesul national, un om experimentat, de ani de zile in mecanismele puterii, care nu poate sa nu inteleaga ca acest drum nu mai are multi kilometri si un om care nu poate sa nu inteleaga, cu cat mai tarziu i se pune capat acestei formule politice, cu atat mai rau pentru Romania.”.

Această milogeală a PNL-ului în fața lui Gabriel Oprea și a UNPR nu reprezintă altceva decât o denaturare a politicii și a modului în care trebuie făcută politica. Dacă ești sigur de argumentele tale, dacă propui o alternativă reală, de necontestat, dacă vii cu oameni cinstiți, nepătați, atunci nu ai motive să te înjosești în halul acesta.

Însă, tocmai aceste lucruri au lipsit PNL-ului. Liberalii au părut, în plenul Parlamentului, un partid care nu a înțeles ce se întâmplă cu el. Discursuri lipsite de conținut, plate, care nu transmiteau absolut nimic, atât a fost în stare PNL-ul să producă la moțiunea de cenzură. Acum, toți liberalii îi duc lipsa lui Crin Antonescu, cel care cu un discurs de câteva minute ar fi reușit să transmită clar și concis ideile pe care trebuia să le rețină toată lumea.

Pentru a folosi o formulare nu așa dură, am putea caracteriza PNL-ul astfel: has no balls. Cum vrei să dai jos un Guvern cu un subiect care nu zice nimic de activitatea Executivă? Bazându-te pe românii al căror drept la vot a fost furat de PSD? Oare atât de „blonzi” și înceți la minte sunt cei din PNL încât uită că în 2012 acuzau PDL-ul, partidul cu care este aliat astăzi, că prin primarii lor au oprit mii de români să voteze la referendumul de demitere a lui Traian Băsescu? Moțiunea de cenzură a fost una plină de ipocrizie și de contradicții. Pe lângă faptul că și PDL punea botniță votului românilor, mai sunt următoarele aspecte: PNL a votat împotriva unui proiect de vot prin corespondență inițiat de Eugen Tomac; doi la mână, deja au început să se aleagă, acolo unde este nevoie, președinții de CJ și va urma și în cazul primarilor.

Moțiunea, deși unii din conducerea PNL au văzut ca pe un adevărat succes, a fost un eșec lamentabil. Cum se spune în fotbal, au pierdut la scor de neprezentare, ceea ce s-a și întâmplat – majoritatea nu a votat. Cum este posibil să găsești într-un vot care arată incapacitatea ta ca partid politic de a convinge parlamentari să voteze cu tine lucruri bune? Liderii PNL se laudă și se mândresc cu faptul că prin moțiunea de cenzură au ținut în atenția publică un subiect important pentru democrație. Oare nu era de ajuns să facă dezbateri, să facă tot felul de acțiuni în spațiul public prin care să conștientizeze populația de aceste „nemernicii” ale Guvernului? Era nevoie să se facă de râs un partid care se vrea continuatorul PNL-ului lui Brătianu în plenul Parlamentului și în fața milioanelor de români?

Dar, că așa e în viața PNL-ului, un eșec nu vine niciodată singur. Sau nu se lasă liderii PNL până nu se fac de râs cu totul. Al doilea eșec al zilei este reprezentat de mitingurile împotriva Guvernului pe care PNL le-a organizat în țară. Liberalii, cu mic cu mare, anunțau că vor scoate oamenii în stradă în fața prefecturilor din toate județele. Cei din București, sub pretextul contramanifestației PSD și al mineriadei din zorii democrației românești, au decis să anuleze mitingul de la Parlament.

Citește mai mult pe PSnews.ro

Leave a Reply