”Ouăle negre” în vizorul DNA: ”Ou negru înseamnă 100 de euro”

O bătrână de 72 de ani, ridicată de mascaţi şi dusă la DNA, pentru că ar fi dat mită găini şi ouă. 

batrana DNACazul Mariei Cociorvan a fost prezentat joi, la emisiunea Sinteza zilei, de la Antena 3. “Era duminică, 7 dimineţa, a venit la Jandarmeria la mine poartă”, îşi aminteşte bătrâna.

Bătrâna a fost acuzată că ar fi dat mită unui judecător de care nu auzise niciodată. Femeia spune că procurorii i-au zis că au drept probe împotriva ei, înregistrări cu camera ascunsă şi că au ameninţat-o cu puşcăria.

În final, i-au deschis uşa însă şi au lăsat-o să plece acasă, la peste 450 de kilometri depărtare.

Cum bătrâna nu avea la ea bani de drum, pentru că nu ştia că va fi adusă de la Suceava tocmai la Bucureşti, a rămas în poarta DNA şi a început să plângă. Un avocat de la Rădăuţi care i-a înţeles situaţia a ajutat-o pe femeie cu bani pentru tren. A trecut o lună de când bătrâna a fost ridicată de mascaţi.

Maria CociorvanMaria Cociorvan, 72 de ani. Este bătrâna acuzată de procurorii DNA că a dat 35 de “ouă negre” judecătorilor. Răspunsurile bătrânei au determinat procurorii să spună: “ce drac de babă e” și s-o lase fără bani, în mijlocul Bucureștiului, la peste 400 de kilometri de casă. Dezvăluirea dialogului cu procurorii i-a determinat pe jurnaliștii din platoul “Sinteza Zilei” să râdă în hohote și pe Dana Grecu să-i facă bătrânei o propunere la care a răspuns: “Râdeți de mine, doamnă?”. 

Pensionara Maria Cociorvan, comuna Iaslovăț, județul Suceava: “M-am sculat de dimineață, toată noaptea n-am dormit, eu îs femeie bolnavă, sufăr cu inima și m-am dus să-mi beau pastilele. Aud câinii, aud bătând la poartă, ies la poartă – jandarmeria. Oare cum mi-a fost mie, la vârsta mea, cu jandarmii la poartă?”. 

Iată ce-și amintește bătrâna despre momentul în care jandarmii au ridicat-o: 

Jandarmi: Te-mbraci, mamaie, te-mbraci și vii cu noi. 

Maria Cociorvan: Eu am crezut că mă duce în Rădăuți. Cât e până la Rădăuți?

Jandarmi: Îți iei banii…

Maria Cociorvan: Eu, la trei milioane și ceva, de unde să iau bani? Pensie n-am luat, n-am niciun leu. Cine mă ia, mă aduce înapoi acasă. 

Jandarmi: Ia-ți telefonul, ochelarii, tot ce ai. 

Maria Cociorvan: Eu n-am nimic. Mă pune în mașină. Eu fără grijă. Trec de Rădăuți, trec de Suceava și întreb: unde mă duceți?

Bătrâna pensionară Maria Cociorvan avea să ajungă la DNA, la București. Pensionara a dezvăluit dialogul cu procurorii DNA:

DNA: Mamaie, te rog frumos să-mi spui. 

Maria Cociorvan: Ce să spun?

DNA: Că ai dat la judecători 35 de ouă…

Maria Cociorvan: Domnule procuror, eu am auzit că aici, la DNA, sunteți oameni cuminți, cu școală, nu o proastă de babă de adus exemplu aici. 

DNA: Nu, că ai dat ouă negre. 

Maria Cociorvan: Da’ ce, găinile în București fac ouă negre?

DNA: Nu fac ouă negre. Dar dumneata știi ce înseamnă ouă negre?

Maria Cociorvan: Nu știu ce înseamnă. 

DNA: Ou negru înseamnă 100 de euro. 

Maria Cociorvan: Da’ cât înseamnă 100 de euro?

DNA: Ați dat o mie de euro…

Maria Cociorvan: Doamne ferește, dacă aveam 1000 de euro făceam o nuntă cu un moșneag.

DNA: Mamaie, spui adevărul?

Maria Cociorvan: Da, adevărul. Ce să spun, ce știu eu sau ce vreți dumneavoastră?

DNA: Ești filmată. 

Maria Cociorvan: Eu zic, n-am bani, nu m-am filmat niciodată. Chiar, dați drumul să mă văd. Cum arăt filmată?

DNA: Mamaie, semnezi precum că refuzi declarația. 

Maria Cociorvan: Eu nu pun mâna pe pix, nu pun, nu cunosc și nimica. 

DNA: Da’ spune că refuzi, dacă nu, te condamnăm. 

Maria Cociorvan: Ce bine-mi pare, copiii m-au abandonat, pensia mi-e mică, rămân aici la dumneavoastră, vine iarna,  n-am bani, n-am lemne. 

“Erau procurori mai mulți acolo, era o doamnă și unu spune: ‘lu’ mamaie i s-a făcut rău’ și celălalt: ‘nu vezi ce drac de babă e, nu scoți nimic de la ea'”, își amintește pensionara Maria. După acest moment a fost aruncată în stradă, în București.

“Cine-mi plătește mie rușinea?”, se întreabă bătrâna și-și amintește de un avocat căruia i s-a făcut milă de lacrimile ei: “Era un procuror, judecător, înalt, de la noi de la Rădăuți, îmi zice: ‘mamaie, nu mai plânge, ia un milion cât costă biletul de tren până la Rădăuți’ și-mi dă un milion”. sursa dcnews.ro și a1.ro

 

Leave a Reply