PARADOXUL CREIERULUI: SLĂBEŞTE ÎN TIMP CE STĂ

Neurochirurgul Bogdan Iliescu (38 de ani), specialist la Spitalul Clinic de Urgenţă din Iaşi, explică pentru „Weekend Adevărul“ care sunt secretele creierului, scrie adevarul.ro.
646x404Medicul subliniază cât de importante sunt toate formele de activitate – atât mentală, cât şi fizică – pentru a nu lăsa creierul să se “topească”.
Medicului Bogdan Iliescu, asistent universitar la Universitatea de Medicină şi Farmacie “Gr.T. Popa” din Iaşi şi specialist neurochirurg la Spitalul Clinic de Urgenţă „Prof. dr. Nicolae Oblu“ din Iaşi, îi place în mod deosebit să vorbească despre creier.
Fie că le explică studenţilor, colegilor mai tineri sau jurnaliştilor, dr. Iliescu are răbdare, lămureşte pe oricine este interesat despre structura, funcţiile şi erorile acestui „organ nobil“. Cercul Studenţesc de Neurochirurgie şi „Săptămâna creierului“ sunt doar două dintre proiectele în care medicul şi profesorul Bogdan Iliescu s-a implicat. Dar poate cea mai importantă discuţie care poate fi purtată cu medicul neurochirurg este cea despre „relele“ pe care i le facem creierului, fără să ştim.
„Weekend Adevărul“: Domnule doctor, explicaţi-ne, pe scurt, structura creierului şi principalele procese care se produc în interiorul acestui organ.
Dr. Bogdan Iliescu: Pentru mine este uluitor că un organ care se manifestă în atâtea moduri, de la reglarea funcţiilor vitale, până la filosofie şi la procesarea muzicii din „Eroica“ lui Beethoven, este de fapt o mulţime de celule – neuronii – care, prin programare genetică şi prin contactul cu lumea înconjurătoare, se „specializează“ pentru anumite procesări. Însă, în esenţă, sunt doar foarte mulţi neuroni cu interconexiuni extrem de complexe. Principalul proces care se produce în creier este trasmiterea semnalelor electro-chimice între aceşti neuroni. Vreau să fac o precizare foarte importantă: creierul nostru este activ în permanenţă. Mai mult chiar, sunt dovezi ştiinţifice solide că e mai activ în timpul somnului decât în restul timpului.
Din experienţa dumneavoastră, care sunt cele mai grave şi mai frecvente boli ale creierului? Cancerul creierului, numit glioblastom, în literatura de specialitate, care omoară în continuare cu cruzime, bolile psihice ori degenerative, precum schizofrenia, autismul, depresia, scleroza multiplă sau Alzheimer. Boala Alzheimer este una dintre bolile creierului pe care le înţelegem foarte puţin, iar scleroza multiplă omoară oamenii de tineri. Chiar şi maladia Parkinson poate fi încadrată aici, pentru că, deşi neurochirurgia modernă reuşeşte să o ţină în frâu foarte bine pentru foarte mult timp, cu stimulare prin electrozi, prin medicamente, este o boală care evoluează.

Citeste mai mult pe adevarul.ro

Leave a Reply