PDL revine pe scena politică românească?

Surse din Partidul Mișcarea Populară au declarat, joi, pentru stiripesurse.ro, că PMP(partidul lui Traian Băsescu) a rezervat la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci (OSIM) atât sigla fostului PDL cât și numele partidului – Partidul Democrat Liberal.

PMP PDLMiza o reprezintă dorința unei aripi din partid de a schimba numele formațiunii în PDL, nume care nu mai este asumat de niciun partid după ce PDL a fuzionat cu PNL.

“Există discuții în partid privind schimbarea numelui în PDL. Un curent puternic de opinie susține acest lucru și foarte mulți dintre foștii PDL-iști ar fi de acord cu acest lucru. Este un plan mai amplu în această privință, care presupune schimbarea numelui în PDL. Să nu credeți că întâmplător am dorit să luăm sigla și numele PDL.”, au mai declarat sursele din PMP.

Fostul președinte Traian Băsescu cunoaște acest plan și până în prezent nu s-a exprimat categoric în partid în privința susținerii sau respingerii ideii, mai spun sursele citate. Nici președintele PMP, spun sursele citate, nu are o poziție tranșantă cu privire la schimbarea denumirii PMP in PDL.

În urma fuziunii prin contopire dintre Partidul Democrat Liberal şi Partidul Naţional Liberal, Tribunalul București a RADIAT Partidul Democrat Liberal din registrul partidelor politice, conform Sentinţei Civile nr.1127 pronunţată de Tribunalul Bucureşti – Secţia a IV-a Civilă în dosarul nr. 26874/3/2014, în şedinţa publică de la data de 06.10.2014 şi a Deciziei Civile nr. 551A pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti – Secţia a III-a Civilă şi pentru Cauze cu Minori şi de Familie în dosarul nr. 26874/3/2014 (2406/2014), în şedinţa publică de la data de 09.12.2014.

Ca reacție la această idee devenită publică, Vasile Blaga, fostul președinte al PDL a explicat, tot pentru stiripesurse.ro, că PNL a contestat decizia OSIM prin care PMP a rezervat sigla şi denumirea PDL.

“Conform legii partidelor politice, articolul 54, alienatul 1, PNL-ul de azi e proprietar al tuturor însemnelor şi denumirilor avute din 1990 până azi de fostul PNL şi fostul PDL”, a declarat Vasile Blaga.

Copreşedintele noului PNL invocă şi un precedent în acest sens. După ce PD a devenit PDL, Viorel Rînghilescu a revendicat numele Partidului Democrat, însă democrat-liberalii au câştigat în instanţă.

Ce spune legea partidelor politice?

Art.54 (1): “Denumirea integrală şi denumirea prescurtată ale unui partid politic înregistrat legal, precum şi semnele permanente folosite de acesta, începând cu anul 1990, îi aparţin de drept, dacă le-a folosit primul, şi nu pot fi însuşite sau utilizate de alte partide politice înregistrate ulterior.”

Sursa stiripesurse.ro

Leave a Reply