Pericol de inundații în cinci comune mehedințene

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis o atenţionare cod portocaliu de inundaţii pe Dunăre, care a intrat în vigoare joi la ora 06.00 şi este valabilă până în data de 18 martie, la ora 18:00, scrie adevarul.ro.

imagine gruiaVizat de atenţionarea cod portocaliu de inundaţii este sectorul aval de Sistemul Hidroenergetic şi de Navigaţie (S.H.E.N.) Porţile de Fier – Zimnicea de pe raza judeţelor Mehedinţi, Dolj, Olt şi Teleorman. Dunărea ar putea ieşi din matcă în Mehedinţi, avertizeaza hidrologii, care au emis un cod portocaliu de inundaţii. Sunt aşteptate debite mari, ce depăşesc cotele de apărare.

În localitățile Gruia, Pristol, Gîrla Mare, Vrata şi Salcia, unde de fiecare dată când apele Dunării depăşesc cota de inundaţie acoperă sute de hectare de terenuri agricole şi chiar locuinţele celor care trăiesc aproape de malul Dunării.

La Cozia, sat aparţinător comunei mehedinţene Pristol, Dunărea s-a lăţit câteva sute de metri inundând 40 de hectare de izlaz comunal. Dacă debitul Dunării va continua să crească în zilele următoare, există pericolul ca apa să ajungă la casele unor localnici care trăiesc la marginea satului.

“S-a inundat izlazul comunal pe o suprafaţă de 40 de hectare. Aşteptăm forţe majore la ISU şi de la SGA. La nivelul Primăriei Pristol se asigură permanenţă până pe data de 18 martie 2016.”, precizează Iulian Tănăsoiu, funcţionar în cadrul Primăriei Pristol.

Citeste mai mult pe adevarul.ro

Leave a Reply