PNL amenință cu plângeri penale în cazul traseiștilor

Curtea Constituţională a decis, în 17 decembrie 2014, că Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 55/2014 privind migraţia aleşilor locali este neconstituţională, fiind admisă astfel sesizarea parlamentarilor PNL. Decizia Curţii Constituţionale este general obligatorie, scrie digi24.ro.

Ludovic OrbanUn prim-vicepreşedinte al PNL spune că liberalii se vor adresa consiliilor locale și județene și le vor cere să respecte decizia CCR.

“Ne vom adresa consiliilor să respecte decizia CCR și principiul invocat de CCR – obligativitatea instituțiilor publice de a respecta deciziile CCR. În privința primarilor – se face diferențiere – CCR lasă la latitudinea Parlamentului ca în legea de respingere să decidă dacă și primarii își pierd mandatul. În cazul șefilor de CJ este obligația consiliilor locale și județene să aplice deciziile CCR. Deciziile CCR produc efecte juridice. În cazul refuzului vom formula inclusiv plângere penală.”, spune Ludovic Orban.

calin popescu tariceanu3010De cealaltă parte, Călin Popescu Tăriceanu, președintele Senatului, critică decizia Curții. Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, nu e de acord cu decizia CCR. Tăriceanu spune că OUG 55 “a eliberat aleşii locali de sub tirania partidelor care şi-au schimbat din mers doctrina şi a permis formarea unor majorităţi în consiliile locale blocate”

Proiectul de lege de aprobare a OUG 55 care a permis migraţia aleşilor locali a fost adoptat, în 9 decembrie, de plenul Senatului, fiind înregistrate 86 de voturi “pentru”, 36 “împotrivă” şi 6 abţineri.

Ordonanța care a permis migraţia aleşilor locali pentru 45 de zile fără ca aceştia să-şi piardă mandatul a fost adoptată de Guvern în 28 august. Aleşii locali au putut opta pentru un partid până pe 17 octombrie.

Sursa digi24.ro

Leave a Reply