Podul lui Traian, strategie militară foarte importantă

Podul lui Traian a fost construit între primăvara anului 103 și primăvara anului 105 pe Dunărea de Jos, la est de Porțile de Fier, în orașul Drobeta-Turnu Severin, scrie cultura.ro. 

pod-300x200În anii de școală, pe când eram elevi, la orele de istorie am învățat faptul că Traian a reușit să cucerească Dacia, tocmai datorită acestei construcții realizate de Apolodor din Damasc, un inginer ce aparținea de solda Romei. Deși în cronicile romane nu este amintit nicăieri de podul lui Traian, trebuie să afirmăm faptul că această lucrare a fost o  strategie militară foarte importantă pentru acele vremuri, deoarece s-a reușit trecerea trupelor pe malul stâng al Dunării.

Se spune că, din punct de vedere tehnic, era imposibil ca romanii să construiască un asemenea pod într-un interval de timp atât de scurt, deoarece la ora actuală și cu tehnicile moderne la îndemână, o construcție asemenea lui durează între 5-7 ani. Cu toate acestea, s-a construit cel mai mare si ingenios pod din Antichitate. În prezent, ruinele sale stârnesc admirația tuturor oamenilor. Amintim că pentru construirea pilelor au fost folosite blocuri masive de piatră și stejarii de pe 200 ha de pădure. Podul era lung de 1.135 m, înalt de 18,60 m și lat de 14,55 m.

Studiul lui Apolodor din Damasc, privind construirea podului de peste Danubius, s-a pierdut, iar ipoteza inginerului Marian Pavelescu pare verosimilă. Şi în privinţa distrugerii Podului lui Traian peste Dunăre există diverse păreri:

pod-5a) Potrivit afirmaţiei lui Dio Cassius, distrugerea podului ar fi fost făcută de împăratul Hadrian (117-138) care considera că era un risc pentru Moesia în cazul unui atac barbar din nord: „Astăzi, însă, podul nu foloseşte la nimic, căci nu mai există decât stâlpii, iar pe deasupra lor nu se mai poate trece: ai zice că au fost făcuţi numai ca să facă dovada că firii omeneşti nimic nu-i este cu neputinţă. Traian se temea că, după ce îngheaţă Istrul, să nu se pornească război împotriva romanilor rămaşi dincolo şi construi acest pod, pentru ca transporturile să se facă cu uşurinţă peste el. Dimpotrivă, lui Hadrian îi fu teamă că barbarii vor birui străjile şi vor avea trecerea lesnicioasă spre Moesia; de aceea distruse partea de deasupra” .

b) Există şi alte surse care atribuie distrugerea podului împăratului Aurelian (270-275) în timpul abandonării Provinciei Dacia şi înfiinţării Daciei Aureliene la Sudul Dunării.

Citește mai mult pe cult-ura.ro

Leave a Reply