Probleme pentru omul lui Băsescu de la CCR

Curtea Constitutionala a Romaniei va judeca, in 16 septembrie, o exceptie de neconstitutionalitate de care atarna soarta lui Daniel Morar in CCR, scrie stiripesurse.ro.

daniel_morarAMR a cerut in instanta anularea Decretului prezidential privind numirea fostului sef DNA Daniel Morar in functia de judecator al Curtii Constitutionale. AMR sustine ca “Daniel Marius Morar nu indeplineste conditia de legalitate a inaltei competente profesionale. Sunt astfel de notorietate publica trei cazuri in care domnia sa, ca procuror, a incalcat grav normele juridice internationale conventionale”.

Dosarul este pe rolul Curtii de Apel Bucuresti. Traian Basescu si Administratia Prezidentiala sunt parti in proces.

In replica, Administratia Prezidentiala a ridicat o exceptie de neconstitutionalitate in care reclama faptul ca numirile de judecatori CCR facute de Parlament nu sunt atacabile, in timp ce Decretele prezidentiale pot fi invalidate de instante. Aceasta exceptie se va judeca in 16 septembrie la CCR.

Ce ii reproseaza AMR lui Morar (sursa: luju.ro):

“Sunt astfel de notorietate publică trei cazuri în care domnia sa, ca procuror, a încălcat grav normele juridice internaționale convenționale (care sunt direct aplicabile în ordinea juridică națională) și, prin aceasta, dispozițiile constituționale referitoare la raporturile dintre dreptul național și dreptul internațional. Avem în vedere cauza Liviu CIUPE (arestat și trimis în judecată nelegal, fiind ulterior achitat și obținând despăgubiri de la instanțele naționale), cauza Viorel BURZO (arestat și interceptat ambiental ilegal, aspecte constatate printr-o hotărâre a Curții Europene a Drepturilor Omului) și cauza Corneliu BÎRSAN (căruia i-a fost negată imunitatea și față de care s-au trimis informații false în actele adresate Curții Europene a Drepturilor  Omului și semnate de domnul Daniel Marius Morar, aspecte constatate în decizia Curții Europene a Drepturilor Omului și în scrisoarea transmisă șefului Misiunii permanente a României pe lângă Consiliul Europei).

Aceste eșecuri profesionale și abuzuri grave ale domnului Daniel Marius Morar dovedesc grava necunoaștere a normelor juridice internaționale convenționale direct aplicabile în dreptul intern român și a Constituției României, prin urmare domnia sa nu îndeplinește condiția de legalitate a numirii sale ca judecător la Curtea Constituțională, constând în înalta competență profesională.

Citește mai mult pe stiripesurse.ro

Leave a Reply