Proiect de lege împotriva executărilor silite pentru românii cu rate la bănci

Executorii şi firmele de recuperări sunt pe cale să primească o lovitură puternică. Proiectul de lege al insolvenţei persoanelor fizice, iniţiat de deputata PSD Ana Birchall şi semnat de parlamentari din toate partidele, este foarte aproape de a intra în vigoare.

Ghiseu - Banca“Legea ajută debitorii de bună-credinţă să nu mai fie executaţi silit şi să-şi piardă casele. În momentul când ajungi în imposibilitatea de a-ţi plăti datoriile de orice fel, dar în principal vorbim despre debitele la bănci, poţi solicita intrarea în insolvenţă. Pe baza acelei solicitări, omul poate să-şi facă un plan de rambursare pe cinci ani în care să-şi achite datoriile. Avantajele sunt că orice procedură de executare silită care este începută se suspendă pe toată perioada asta şi nicio altă procedură de executare silită nu poate fi începută. Totodată, se suspendă orice plată a penalităţilor şi dobânzilor, pentru că mulţi oameni ajung să plătească dobândă la dobândă şi penalităţi la penalităţi”, a declarat Ana Birchall pentru Ziarul Ring.

O altă lege care va intra curând în vigoare este cea referitoare la contractele de credit. Iniţiativa aparţine aceleiaşi deputate, iar legea obligă băncile să convertească toate creditele în moneda naţională, la solicitarea debitorilor. Conversia se va face în ziua solicitată de debitor, care poate avea un curs favorabil acestuia, fapt care va conduce la scăderea ratei bancare.

“Orice persoană, fizică sau juridică, care are un contract de credit în orice altă monedă decât moneda naţională are dreptul să solicite conversia creditului oricând, atât pentru creditele imobiliare, cât şi pentru orice altfel de credit. În momentul de faţă, practica băncilor este să refuze, de regulă, cererile de conversie, iar dacă se întâmpla să fie de acord, impuneau costuri de administrare şi garanţii suplimentare. Prin această lege, băncile vor fi obligate să acorde conversia fără alte costuri sau garanţii. Nu am putut să risc întreaga lege pentru particularitatea cu francii elveţieni, dar acolo se poate intra pe clauze abuzive”, a precizat Ana Birchall. sursa activenews.ro

Leave a Reply