Protest de amploare la Drobeta Turnu Severin

Joi, 15 septembrie 2016, la Drobeta Turnu Severin, începând cu orele 10:00, zeci de camioane, taxiuri, autobuze şi tiruri au format lanțul de protest al transportatorilor din județul Mehedinți.

Protestul transportatorilor rutieri a început în jurul orelor 10:00 și s-a desfășurat sub atenta supraveghere a polițiștilor rutieri care au direcționat traficul pentru ca circulația să nu fie blocată. Cu toate acestea, s-a circulat foarte greu în timpul protestului.

protest-severin-15-sepTransportatorii sunt nemulțumiți de tarifele mari ale asigurărilor auto obligatorii și solicită următoarele tarife: 1.050 lei/an — turisme persoane juridice, 1.108 lei/an — autoutilitară până la 3.500 kilograme, 1.633 lei/an — autoutilitară între 3.500 kg și 7.500 kg, 3.610 lei/an — autoutilitară între 7.500 kg și 16.000 kg, 4.907 lei/an — autoutilitare peste 16.000 kg și 2.129 lei/an — autobuze transport persoane. Reprezentanții patronatelor din transporturile rutiere afirmă că RCA este obligatoriu, iar metoda de calcul RCA trebuie să fie “transparentă și publică”.

Se pare că transportatorii, la nivel național, nu au fost mulțumiți de ordonanța Guvernului, anunțată miercuri, 14 septembrie a.c., prin care se intenționează înghețarea tarifelor la RCA, fără a se preciza plafonul la care se ia această măsură, motiv pentru astăzi protestul s-a materializat chiar în fața Palatului Victoria și în majoritatea orașelor din țară.

Protestul transportatorilor rutieri din județul Mehedinți, organizat astăzi, 15 septembrie a.c., s-a desfășurat în condiții normale unei astfel de acțiuni, prin claxonare puternică și deplasare cu viteză redusă, bucurându-se chiar de solidaritatea unor participanți la trafic. Această acțiune a avut loc pe principala arteră din municipiul severinean, bulevardul Tudor Vladimirescu.

Timp de aproape două ore, transportatorii și-au strigat nemulțumirile prin afișele lipite pe geamurile mașinilor conduse, mesaje printre care s-au regăsit: A.S.F., NU UITA, RCA E ȘPAGA TA, A.S.F., DEMISIA, VREAU ASIGURARE, NU FALIMENTARE SAU RCA, PLATĂ MAFIA.

În România sunt înmatriculate 180.000 de vehicule de transport marfă și pasageri și șase milioane de autoturisme. Din spusele transportatorilor, prețurile la polițele de asigurare obligatorii s-au mărit an de an, ajungându-se în acest moment să fie chiar mai mari decât media la nivel european, mărire care nu a avut o justificare concretă. Una din explicațiile neoficiale pentru aceste măriri este discutată mai mult pe la colțuri și ar avea legătură cu falimentul mai multor societăți de asigurări în ultimii ani iar aceste măriri vin să acopere golurile lăsate de aceste falimente.

 

Leave a Reply