Reușită a tehnocraților: Polițele RCA la autoturisme, cu peste 30% mai scumpe

Cine spunea că tehnocrații care guvernează România nu au nicio legătură cu poporul român, mare dreptate a avut, dovadă fiind ultima hotărâre a guvernului TEHNOCRAT în ceea ce privește plafonarea prețurilor la polițele RCA.

rca-politaDate fiind falimentele societăților de asigurări Astra și Carpatica, prețurile la polițele obligatorii RCA au explodat, motiv pentru care au fost mai multe proteste de amploare ale transportatorilor, cei din urmă acuzând mărirea nejustificată a polițelor și activitatea ASF.

Astăzi, 2 noiembrie 2016, executivul condus de Julien Cioloș a adoptat hotărârea de Guvern privind plafonarea tarifelor RCA, timp de şase luni. Potrivit proiectului supus dezbaterii publice de Ministerul Finanţelor, la autoturisme prima maximă variază între 547 lei şi 3.087 lei, în funcţie de capacitatea cilindrică a maşinii şi vârsta şoferului, iar la autovehicule pentru transport de marfă prima este între 749 lei şi 2.979 lei, la persoane fizice. La persoane juridice, prima maximă la autoturisme este cuprinsă între 885 lei şi 1.285 lei, iar la autovehicule de marfă între 943 lei şi 7.534 lei.

Astfel, Tariful cel mai mare pentru poliţele RCA este de 3.087 de lei pentru maşinile cu capacitatea cilindrică de peste 2.500 de cmc, conduse de şoferi a căror vârstă este sub 25 de ani, în timp ce, la pol opus, preţul cel mai scăzut este de 541 lei pentru maşinile cu capacitea cilindrică cuprinsă între 1.200 şi 1.400 cmc, conduse de şoferi a căror vârstă depăşeşte 60 de ani. 

Potrivit proiectului de plafonare a tarifelor asigurărilor auto obligatorii, poliţele pentru camioane se vor ieftini cu 40 la sută, însă se vor scumpi cu peste 30 la sută cele pentru autoturisme. Ce se va întâmplă însă peste şase luni, atunci când proiectul nu îşi va mai face efectul ramâne un mare mister.

Asigurătorii ştiu că perioada de consultare publică pe marginea Hotărârii de Guvern s-ar termina abia vineri, iar actul normativ ar trebui să intre în şedinţa de guvern de săptămâna viitoare. Indiferent de data la care va intra în Guvern proiectul de hotărâre, HG va intra în vigoare la 10 zile de la publicarea sa în Monitorul Oficial, deci ori pe 14, ori pe 21 noiembrie, în funcţie de aprobarea obţinută de la Guvern.

Putem înțelege din acest proiect că se încearcă o balansare a costurilor, dar fondul general din asigurări să rămână același, poate chiar să crească. Mai exact, se scade la cei care au protestat, transportatorii, și se crește la autoturisme, adică la marea majoritate.

 

Leave a Reply