S-au înțeles! Acord între FMI și Guvernul României

Acord între Guvern şi FMI privind un deficit de 1,83%. V. Ponta: “Nu vor fi taxe sau impozite suplimentare. Tot ce s-a adoptat e inclus în bugetul pe 2015”. Discuţiile dintre Guvern, Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi Comisia Europeană (CE) au continuat astăzi, la Palatul Victoria, pentru a se pune la punct ultimele detalii cu privire la bugetul pe 2015, scrie digi24.ro.

fmiVom avea un buget de 238 miliarde de lei din care 225 miliarde de lei sunt venituri şi 13 miliarde de lei e deficitul de 1,83% din PIB, a declarat premierul Victor Ponta. 

Tot ce s-a adoptat este inclus în bugetul pe 2015, a adăugat premierul. S-a luat în considerare estimarea unei creşteri economice egale cu cea din 2014, de 2,5% din PIB.

Declaraţiile premierului: 

“Am ajuns la un acord de principiu pentru bugetul pe 2015. Pe baza acordului de principiu şi a datelor de bază putem finaliza în zilele următoare proiectul de buget pe 2015, iar vineri să aprobăm proiectul de buget şi să îl trimitem la Parlament.

Paparametrii pentru bugetul pe 2015 sunt:

– nu va exista şi nu se construieşte bugetul pe baza niciunei taxe sau impozit suplimentar în 2015.

– cota unică de 16% rămâne în vigoare

– există o taxă care se reduce, cea pe construcţii speciale de la 1,5 la 1%, probabil azi va fi la Camera deputaţilor proiectul de lege care consfinţeşte această scădere

– toate măsurile fie de stimulare economică, fie cele de dreptate socială, deja în vigoare, sunt incluse în buget: reducerea CAS cu 5%, scutirea de impozit a profitului reinvestit, majorarea pensiilor cu 5%, creşterea venitului minim garantat de la 350 la 400 de lei, dublarea alocaţiilor pentru copiii din familii cu venituri reduse, indexarea cu 16% a indemnizaţiilor pentru persoanele cu dizabilităţi, reintrarea în plată a drepturilor pentru persoane cu merite în Revoluţie.

– creşterea salariului minim la 975 lei de la 1 ianuarie 2015 şi la 1.050 lei de la 1 iulie 2015.

– în 2015 vom plăti şi ultimele titluri executorii pe 2016, aveam în 2015 către profesori şi alte categorii de angajaţi ai statului hotărâri judecătoreşti irevocabile, închidem datoriile bugetului generate de procesele pierdute de guvern în perioada 2010 – 2011

Cei 0,3% în plus pentru cheltuieli militare nu sunt incluşi”

– reducerea TVA la pachetele all-inclusive din turism de la 24, la 9%. E un impact de 100 milioane de lei pe buget.

ACTUALIZARE 11.18. Guvernul şi FMI s-au înţeles în privinţa deficitului bugetar. Reprezentanţii Executivului se aşteptau ca astăzi să se ajungă la o înţelegere. Întâlnirea de astăzi de la Guvern a durat o oră.

La discuţiile de astăzi au participat şi ministrul Finanţelor, Ioana Petrescu, şi ministrul delegat pentru Buget, Darius Vâlcov.

Ieri, au apărut informaţii că reprezentanţii FMI şi CE ar fi de acord cu deficitul bugetar propus de Guvern, de 1,4%, dar au fost neînţelegeri privind calculele veniturilor şi cheltuielilor. Premierul Victor Ponta şi-a exprimat, ieri, convingerea că astăzi se va ajunge la o înţelegere comună.

Ambele tabere sunt forţate să ajungă la o înţelegere, după ce premierul a anunţat, ieri, că proiectul bugetului de stat va fi depus în Parlament vineri, pe 12 decembrie. Experţii internaţionali au fost de acord, în cele din urmă, cu un deficit de 1,4% din PIB, în locul celui de 0,9% pe care l-au solicitat iniţial.

Citește mai mult pe digi24.ro

Leave a Reply