Se înmulțesc procesele de malpraxis la Spitalul Județean din Drobeta Tr. Severin

Cazul unui tânăr mehedințean care a rămas fără picior din cauza tratamentului medical primit la Spitalul Județean de Urgență, revine în actualitate.

baiatul-cu-piciorul-amputat-1024x768Mehedințeanul Nicuşor Cîrstinoiu, din localitatea Gvardeniţa, a ajuns în data de 12 decembrie 2010, la Spitalul Judeţean de Urgenţe din Drobeta Turnu Severin, după ce a fost înjunghiat în picior de un consătean.

Două zile mai târziu a fost trimis la Clinica de Chirurgie Vasculară a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă din Timişoara, unde i s-a pus diagnosticul de “ischemie acută membrul inferior stâng, veche de 72 de ore”. Medicii timişoreni nu au mai putut face nimic pentru salvarea piciorului şi în final i l-au amputat, scrie informatiadeseverin.ro.

“Am fost primit de doctorul Viorel Ţepeluş, care mi-a pus diagnosticul de rană superficială uşoară. Acesta m-a tratat doar cu algocalmin. Sâmbătă m-a vizitat şi mi-a pus că totul este bine şi că duminică urmează să mă externeze. Duminică m-am simţit foarte rău, piciorul îmi învineţise şi nu-l mai simţeam. Prin intermediul unui prieten de familie a fost chemat doctorul Ursache, care m-a consultat şi a hotărât să mă trimită la Timişoara. Ajuns acolo, medicii mi-au spus că nu se mai poate face nimic că este o ischemie veche de peste 72 de ore şi singura variantă este amputarea piciorului. Mi-au spus că trebuia să fiu operat în maxim 7 ore pentru salvarea piciorului şi la mine trecuseră 72 de ore”, a povestit Nicuşor Cîrstinoiu jurnaliștilor.

Cazul a ajuns și pe masa Colegiului Medicilor Mehedinţi care, în şedinţa din 15 martie 2011, hotărăşte să-l sancţioneze pe medicul severinean cu “avertisment”. Aceeaşi sancţiune este menţinută şi de Comisia Superioară de Disciplină a Colegiului Naţional al Medicilor din România deşi în răspunsul pe care I l-au trimis pacientului se specifică următoarele: “medicul intimat a încălcat prevederile art 53 din Codul  de Deontologie Medicală (<<Medicul trebuia să dea dovadă de diligenţă maximă în stabilirea diagnosticului, tratamentului adecvat şi în evitarea complicaţiilor previzibile la pacientul aflat în îngrijirea sa>>)”

În decizia nr. 22 emisă de Comisia Superioară de Disciplină a Colegiului Medicilor din România întrunită în şedinţa din data de 23 februarie 2012 se menţionează că: „Medicul era angajat moral să depună toate diligenţele pentru a acorda asistenţă medicală necesară. Altfel nu există justificare pentru medicul intimat care deşi a cerut acceptul Spitalului Judeţean Timişoara la 9,35 a fost solicitată ambulanţa abia la ora 12,23. Situaţie în care solicitarea a fost înmânată aparţinătorilor pentru a fi predată la serviciul de ambulanţă este generată de atitudinea  incorectă a medicului intimat, care avea obligaţia să anunţe personal serviciul de ambulanţă domnia sa fiind persoana responsabilă de îngrijirile medicale pe care le primeşte pacientul internat”. …mai mult pe informatiadeseverin.ro

În aceste condiţii, familia tânărului mutilat pe viaţă este hotărâtă să-şi găsească dreptatea in instanţă. Nicușor Cîrstinoiu trăieşte doar dintr-o pensie de handicap gradul II în urma acestei întâmplări motiv pentru care acesta a deschis acțiune în instanță împotriva medicului și a Spitalului Județean de Urgență Drobeta Tr. Severin și cere un milion de euro, daune morale. sursa foto mhalert.ro

 

Leave a Reply