Speranțele PNL spulberate în Parlamentul European

La nivelul Uniunii Europene se pare că grupurile din Parlamentul European s-au înțeles cu privire la numele viitorului președinte al Comisiei Europene. Susținerea socialiștilor pentru Juncker, via Martin Schulz, face însă ca reprezentanții liberalilor români în Parlamentul European să rămână în offside și cu buza umflată.

Alegerea lui Martin Schulz la conducerea Grupului S&D din Parlamentul European face ca apele să se limpezească la nivelul politicii europene. Schulz a revenit în vechea sa poziție ca urmare a renunțării la obiectivul său de a-l succeda pe Barroso la președinția Comisiei Europene, deoarece Partidul Popular European a rămas principalul grup politic din legislativ.
Schulz a dat dovadă de fair play în momentul în care s-a confirmat supremația PPE în Parlamentul European și a spus că îl susține pe adversarul său pentru președinția Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, în ciuda opoziției premierului britanic, David Cameron. Prin alegerea lui Schulz ca lider al Grupului Social-Democraților se asigură susținerea lui Juncker de către socialiști. Această mutare vine să le închidă gura celor din PPE, care păreau că se sucesc în susținerea lui Juncker.
Până și cancelarul german Angela Merkel a transmis mesaje contradictorii cu privire la Juncker. După ce a anunţat că-l susţine pe Juncker, acum spune că este „inacceptabil” ca reţinerile Londrei faţă de luxemburghez să fie ignorate. Merkel a pledat pentru a se acorda suficient timp dialogului cu premierul David Cameron, reiterând că îl susţine pe Juncker. Totuși, situația actuală face ca Juncker să fie candidatul cu cea mai largă susținere, fiindu-le închise gurile celor care nu par a-l mai dori în funcția de președinte al Comisiei Europene.
Însă, în urma susținerii lui Juncker de către socialiști, europarlamentarii PNL devin victime colaterale ale înțelegerilor la nivel european. Liberalii români au trecut de la ALDE în PPE pe baza unor promisiuni cu privire la o funcție de vicepreședinte al Parlamentului European. Asta se întâmpla în condițiile în care PPE nu putea să își asigure majoritatea și nu dorea să apeleze la extremiști pentru acest lucru.
adina valeanÎnainte ca alegerile europarlamentare să fi avut loc, PPE trăgea de PNL să se afilieze, fiind conștienți că numărul liberalilor români nu e de neglijat în Parlamentul European, iar orice vot contează.
Mai mult, Adinei Vălean îi era promisă funcția de vicepreședinte al Parlamentului European. Toate, însă, înainte ca susținerea PES să fie anunțată.
Jocurile par făcute în Parlamentul European. Chiar și pentru PNL acestea sunt ca și clarificate, în sensul că au rămas cu ochii în soare. Decizia de a părăsi ALDE se va dovedi, în cel mai scurt timp, una greșită, deoarece în urma hotărârii lui Antonescu și Vălean de a duce partidul la PPE s-au pierdut unele avantaje pe care PNL le avea ca membru ALDE. material pesurse.ro

Leave a Reply