Tăriceanu: Am fost avertizat că ar fi mai bine să renunț la anumite teme

Marti, 17 noiembrie 2015, cu prilejul votului de investitură acordat noului guvern tehnocrat condus de fostul comisar european Dacian Ciolos, Guvern care de altfel a trecut fără emoții, liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu a vorbit, printre altele despre lipsa reprezentativității cu care se confruntă noul cabinet de la Palatul Victoria.

calin-popescu-tariceanuDeși, după cum el însuși a afirmat, a fost avertizat că ar fi mai bine să renunțe la luptă pe motiv că „anumite teme par să deranjeze o serie de oameni și instituții”, șeful Senatului a demonstrat că tocmai asta refuză să facă. Tăriceanu a spus țării întregi ceea ce crede și ceea ce majoritatea zdrobitoare a parlamentarilor refuză să vadă, și anume, că România de astăzi este „rezultatul unui plan elaborat care și-a propus să înlăture cu orice preț un guvern ales democratic și investit prin respectarea tuturor procedurilor parlamentare”, scrie luju.ro.

Șeful Senatului este de părere că planul de destabilizare a democrației reprezentative în România s-a desfășurat pe două componente, respectiv „binomul SRI-DNA” și „Guvernul meu” clamat de președintele Klaus Iohannis, acuzând că cele două instituții de forță s-au constituit într-un „cartel instituțional netransparent”.

În acest context, Călin Popescu Tăriceanu a observat că niciuna dintre lozincile sau revendicările „străzii” nu a inclus cuvântul „democrație”, concluzionând că, „așa cum se prezintă astăzi în fața Parlamentului, tehnocrația ucide democrația”.

Călin Popescu Tăriceanu a avut și cuvinte de laudă la adresa noului guvern. În încheiere, Tăriceanu a ținut să îl felicite pe Dacian Cioloș pentru decizia de a retrage propunerea de ocupare a funcției de ministru al Justiției avansată directorului Freedom House, Cristina Guseth, după prestația rușinoasă pe care aceasta a avut-o în fața comisiilor de specialitate ale Parlamentului în ședința de avizare a candidaturii.

Prezentăm integral discursul lui Călin Popescu Tăriceanu susținut în ședința comună a Senatului și Camerei Deputatilor:

Stimati colegi parlamentari,

Domnule prim-ministru si domnilor ministri desemnati,

Onorata asistenta,

Chiar daca vorbesc de la acest microfon, azi ma voi adresa dumneavoastra si opiniei publice mai degraba in calitate de presedinte al Senatului, si mai putin in calitate de copresedinte al ALDE. Doresc sa subliniez ca un partid poate sa creasca sau sa scada in preferintele electoratului. Indiferent de aceste fluctuatii si inainte de orice, noi, ca parlamentari, si, in mod deosebit, eu, ca presedinte al Senatului, avem datoria sa aparam Constitutia, democratia parlamentara si statul de drept.

Am fost avertizat in ultima vreme ca ar fi mai bine sa renunt la anumite teme ce par sa deranjeze o serie de oameni si institutii. Stiu, deci, ca prin acest discurs imi asum o serie de riscuri, dar mai stiu ca votul pe care l-am primit din partea electoratului in 2012 si increderea cu care am fost investit de colegii senatori in functia de presedinte al Senatului imi creeaza obligatii si responsabilitati la care nu am intentia sa renunt.

Domnule prim-ministru desemnat,

Vreau sa stiti ca va bucurati de aprecierea mea si a multor colegi pentru modul in care v-ati indeplinit in trecut obligatiile oficiale in Romania si la Bruxelles. Vreau sa mai stiti ca nu ma indoiesc de buna dumneavoastra credinta si nici nu va pun la indoiala intentiile.

Dar trebuie sa mai stiti ca persoana dumneavoastra, impreuna cu reputatia si prestigiul pe care le-ati castigat, este – poate fara voia si fara stiinta dumneavoastra – parte a unui plan elaborat in urma cu un an si care si-a propus sa inlature cu orice pret un Guvern ales democratic si investit prin respectarea tuturor procedurilor parlamentare. Acest plan implica institutii ale statului si urmareste denigrarea Parlamentului si golirea de continut a democratiei reprezentative, acapararea Justitiei si anihilarea statului de drept, atata cat exista in Romania stat de drept. Scopul final si marturisit este ‘schimbarea de paradigma’, altfel si mai precis spus, schimbarea regimului politic democratic.

Planul acesta, care se executa sub privirea ingaduitoare a Presedintelui Romaniei, are doua componente: pe de o parte, subordonarea Justitiei unei vointe exterioare autoritatii judecatoresti, obiectiv indeplinit aproape in intregime si, pe de alta parte, investirea ‘Guvernului meu’, obiectiv pe cale sa se implineasca.

Daca veti primi votul de investitura, nu peste multa vreme, veti constata ca marja dumneavoastra de manevra ca premier este incorsetata si extrem de ingusta, si nu din cauza Parlamentului, ci a celor care vor pretinde sa va controleze si sa va dirijeze in permanenta.

Oricare ar fi riscul de a rosti public acest adevar, am obligatia in calitate de presedinte al Senatului sa lupt cu toate mijloacele democratice si legale pe care le am la dispozitie impotriva acestui plan.

Cred, stimate domnule prim-ministru desemnat, ca, dupa perioada lunga in care ati lucrat in strainatate, departe de realitatile si mentalitatile romanesti, sunteti pe cale sa intrati intr-un joc ale carui reguli si consecinte nu le cunoasteti inca.

…citește mai mult pe luju.ro

Leave a Reply