Tăriceanu(ALDE): M-aș fi așteptat ca în ‪România‬ să existe o dezbatere serioasă

Într-o conferință de presă susținută în 22 februarie 2016, liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu a abordat mai multe subiecte care vizează probleme importante ale momentului printre care s-a regăsit și subiectul care a tratat problema românilor din Marea Britanie în urma Consiliului European.

Călin Popescu Tăriceanu a vorbit despre faptul că, la nivel național, nu a avut loc nicio dezbatere în baza căreia România să fi acceptat concesiile făcute Marii Britanii de a nu plăti anumite contribuții de asigurări sociale pentru o parte din țările membre ale UE, decizie ce va afecta și românii care trăiesc în Marea Britanie.

tariceanu 2202”Cred că de multe ori o dezbatere politică serioasă pe subiecte care afectează interesul național al României ar fi fost necesară. Nu știu cum s-au desfășurat, nu avem niciun fel de informare din partea Guvernului și Președinției, cum s-au desfășurat negocierile cu Consiliul, în cadrul Consiliului European‬, cu Comisia Europeană, în baza cărora România a acceptat aceste concesii făcute Marii Britanii. Nu a fost o consultare a Parlamentului național în România în legătură cu această problemă care să definească un punct de vedere de reprezentare al României. Nu știm cine a avut mandat să negocieze în acest sens, pentru că nu cunosc ca Parlamentul României să fi dat mandat specific pe această problemă, ca România să facă concesiile de care vorbeam. (…)

M-aș fi așteptat ca în România‬ să existe o dezbatere serioasă în care să fie invitate și partidele politice, în cadrul Parlamentului bineînțeles, să își exprime un punct de vedere și să ajungem la un punct de vedere comun. Altfel, nu îmi rămâne decât să constat că sunt decizii care sunt luate fără a exista suportul democratic și legal corect, și sigur că aceste decizii, mai devreme sau mai târziu, vor putea să fie puse sub semnul întrebării”.

România‬ este în poziția unei țări în care tot ce se hotărăște de o majoritate la nivelul ‪‎UE‬ spune: „Da să trăiți, executăm!”. La negocierile de la nivelul UE am participat cât am fost prim-ministru. Negocierile acestea lasă loc ca toate părțile să obțină câte ceva. Faci și concesii, dar obții câte ceva în contrapartidă. Noi nu am obținut nimic.

Deci s-a dat o derogare Marii Britanii de a nu plăti anumite contribuții de asigurări sociale pentru o parte din țările membre ale UE. Dar cetățeni europeni sunt și românii. Și nu există la nivelul tratatelor o distincție făcută.”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu, copreședinte ALDE.

Leave a Reply