Tăriceanu(ALDE): Să nu fim o ţară în care, la fiecare ciclu electoral, se schimbă regulile

Subiectul votului în două tururi de scrutin al primarilor a ținut în priză partidele politice în ultima perioadă, astăzi, 1 februarie 2016, fiind ziua decisivă, ziua consultărilor pe care premierul le-a avut cu toate formațiunile din Parlament.

calin popescu tariceanuALDE s-a pronunțat de la începutul discuțiilor pe acest subiect pentru un vot în două tururi de scrutin, variantă mult mai avantajoasă pentru a treilea partid din România. Cu toate acestea, prin spusele lui Călin Popescu Tăriceanu, ar fi un semnal foarte periculos pentru societate dacă s-ar schimba, înainte de alegeri, felul în care se votează în funcție de interesul unui partid sau altul.

„Din punctul de vedere al ‪#‎ALDE‬, sigur, alegerea primarilor în 2 tururi de scrutin este avantajoasă. În pofida acestui lucru, i-am comunicat premierului că actuala formulă care s-a transpus într-un act legislativ de alegere a primarilor şi a preşedinţilor de Consilii Judeţene este rezultatul unor lungi discuţii, negocieri şi a unui consens din Parlament care s-a realizat anul trecut.

Nu este firesc, aş spune chiar că este ridicol din partea unui partid politic care acum consideră că l-ar dezavantaja actualul sistem electoral, după ce cu un an în urmă îi era avantajos, să ceară schimbarea regulilor şi mai ales ar fi un semnal foarte periculos pentru societate şi pentru modul de acţiune al Guvernului.

Acest lucru i l-am spus premierului ‪#‎Cioloş‬ – nu suntem de acord cu modificarea legislaţiei. Acest lucru poate să fie făcut, fără îndoială, şi trebuie să facă parte dintr-o discuţie mult mai amplă, dar, firesc, după viitoarele alegeri parlamentare, când un Parlament, cu o legitimitate reînnoită, proaspătă, poate să abordeze la începutul mandatului aceste chestiuni şi, sigur, mi-aş dori foarte mult ca, în final, să nu fim o ţară în care la fiecare ciclu electoral se schimbă şi regulile privind alegerile. Dacă din 1992 până în 2008 am fost în stare să menţinem o anumită stabilitate, cred că aceeaşi gândire ar trebui să o avem şi pentru viitor”.

Leave a Reply