Tragedia din Franța, pretext pentru restrângerea drepturilor fundamentale

Agenția ActiveWatch acuză autoritățile din România că folosesc de tragedia din Franța ”ca pretext pentru restrângerea drepturilor fundamentale”, scrie dcnews.ro.

ascultari-telefoniceActiveWatch susține, într-un comunicat de presă, că ”decizia Curții Constituționale de respingere a pachetului “Big Brother” datează din iulie 2014, prin urmare “urgența” invocată nu reprezintă altceva decât folosirea tragediei franceze drept pretext pentru propulsarea unor agende legislative de securitate care ignoră drepturile fundamentale”.

Comunicatul integral al ActiveWatch

Organizațiile semnatare ale acestui comunicat își exprimă îngrijorarea cu privire la insistența cu care instituțiile abilitate ale statului re-propun acum, în regim de urgență, un pachet de măsuri de supraveghere generalizată care încalcă drepturile omului.

Reamintim că acest presupus “vid legislativ” este de fapt cunoscut de instituțiile statului de peste 3 luni[1]. Deci solicitarea ca grupul de lucru inter-instituțional să analizeze în regim de urgență, pentru data de  8 ianuarie 2014, respingerea de către Curtea Constituțională a legii stocării datelor de trafic ale utilizatorilor de telefonie și internet reprezintă o măsură aberantă, care perpetuează greșelile trecutului și îngrădește drepturile fundamentale, în locul unei analize profesioniste, aprofundate, care să includă toți actorii din societate interesați de subiect. Remarcăm, încă o dată, că atât sectorul privat, cât și cel al societății civile sunt ignorate de autoritățile statului atunci când iau decizii pe aceste subiecte.

Citește mai mult pe dcnews.ro

Leave a Reply