Trei „regi ai asfaltului”, duși pentru audieri la DIICOT

Trei cunoscuţi oameni de afaceri, abonaţi la contractele cu statul, au fost ridicaţi de procurorii DIICOT şi vor fi aduşi la audieri. Este vorba despre afaceri în domeniul căilor ferate şi a construcţiei de drumuri. Procurorii spun ca cei trei oameni de afaceri au folosit banii de la CFR și de la CNADNR pentru a cumpăra propritetăţi de lux în capitală, dar şi alte bunuri. Prejudiciul se ridică la 7 milioane de euro, scrie digi24.ro.

VfL WOLFSBURG - RAPID, 1-0, 18.09.2008, Cupa UEFAProcurorii spun că acești oameni de afaceri au câștigat lucrări din bani publici cu CNADNR și CFR, însă nu au realizat lucrările și și-au însușit mare parte din bani. Cu acești bani, spun anchetatorii, ei și-au cumpărat proprietăți în centrul capitalei și vacanțe în străinătate, dar și cumpărături de lux.

Sunt vizați de această anchetă Dragoș Nedelcu, arestat preventiv în luna octombrie a acestui an. El a scăpat recent de această măsură privativă de libertate și chiar ieri a fost la DIICOT și a stat de vorbă cu procurorii.

Mai sunt vizați de anchetă frații Alexandru şi Traian Horpos, cei care conduc grupul de firme Straco, dar și Dan Besciu și Sandu Staicu.

Procurorii spun că în această schemă erau implicate foarte multe firme fantomă, în contul cărora acești oameni de afaceri au transferat sume mari de bani pentru a li se pierde urma.

Cei trei oameni de afaceri vizaţi de ancheta DIICOT sunt aşadar fraţii Alexandru şi Traian Horpos, alături de Dan Besciu.

Alexandru şi Traian Horpos, patronii Straco Grup, au câştigat ani de zile contracte bănoase de modernizare de drumuri şi construcţie de autostrăzi. Vorbim de proiecte de anvergură la care au lucrat în parteneriat cu drumari străini. Au asfaltat 22 de kilometri din cei 82 ai autostrăzii Oraştie-Sibiu, dar şi şoseaua de mare viteză dintre Orăştie şi Deva. Compania a fost înfiinţată în 2003 şi a pornit la drum cu contracte primite de la primăriile din Bucureşti. A încheiat anul trecut cu o cifră de afaceri de 140 de milioane de euro.

Abonat la contractele cu statul a fost şi Dan Besciu, unul dintre cei doi acţionari majoritari ai firmei Euroconstruct Trading ’98. Compania a lucrat la realizarea autostrăzii spre Ploieşti în asociere cu firmele altor doi regi ai asfaltului. Iar recent, i-a fost atribuit contractul pentru realizarea a 24 de kilometri din autostrada Sebeş-Turda.

Firma controlată de Dan Besciu are şi contracte de modernizare de cale ferată în asociere, printre altele, cu Transferoviarul lui Călin Mitică, un alt om de afaceri cercetat penal. Lucrările i-au adus lui Dan Besciu o avere de 50 de milioane de euro în ultimii ani, potrivit clasamentului din 2012.

Contractele Straco Grup

– Autostrada Orăştie – Deva

Lungime: 32,8 km.

Valoare proiect: 178 mil. euro

– Autostrada Orăştie – Sibiu, lotul 2

Lungime: 19,7 km.

Valoare proiect: 85,8 mil. euro

– Modernizarea DN 73

Valoare proiect: 65,4 mil. euro

– Modernizarea tronsonului de cale ferată Micăsa-Aţel

Valoare proiect: 208,7 mil. euro

Sursa: CNADNR, CFR SA

Contractele Euroconstruct Trading ’98

– Modernizarea liniei de cale ferată Vinţu de Jos-Simeria

Valoare proiect: 377,1 mil. euro.

– Autostrada Sebeş-Turda, lotul 2

Lungime: 24,3 kilometri

Valoare proiect: 120 mil. euro

-Autostrada Bucureşti – Ploieşti,

Lungime: 43 kilometri (Moara Vlăsiei – Ploieşti)

Valoare proiect: 297,905 mil. euro

Citește mai mult pe digi24.ro

Leave a Reply