Vârful EVEREST a pierdut din înălțime în urma cutremurului

Măsurătorile făcute din satelit arată că vârful Everest a pierdut din înălţime, după cutremurul din Nepal de 7,8 pe Richter. În Nepal este o mare sărbătoare religioasă – budiştii celebrează astăzi ziua de naştere a lui Buddha. Credincioşii au ieşit în număr mare la temple şi s-au rugat pentru cei peste 7.200 de oameni care şi i-au pierdut viaţa ca urmare a seismului din 25 aprilie şi pentru cei 14.000 de răniţi.

everestMăsurători făcute cu satelitul european Sentinel-1A arată că, la o zi după cutremurul din Nepal, muntele Everest a pierdut din înălţime 2,8 centimetri. Acesta avea, potrivit ultimelor măsurători oficiale, 8.848 de metri în cel mai înalt vârf al său.

Mii de credincioşi budişti s-au adunat la unul dintre cele mai mari temple din Kathmandu. Ei au aprins lumânări pentru victime şi s-au rugat pentru cei care au pierdut tot în urma seismului devastator.

Din cauza cutremurului, acum suferim de multe probleme şi am venit să mă rog”, spune un locuitor.

Mă rog pentru pace, pentru toate naţiunile şi popoarele. E singurul lucru pe care mai pot să-l fac acum”, spune un alt nepalez.

La mai bine de o săptămână de la seism, eforturile de reconstrucţie merg într-un ritm extrem de lent.

O să dureze 40 sau 50 de zile ca să fie reconstruite majoritatea caselor. Dacă nu sunt refăcute până atunci, o să vină sezonul musonic şi o să avem iarăşi distrugeri.

„Singurul lucru care m-a preocupat în timp ce săpam în tot acest moloz era să-mi găsesc albumul foto pentru că nu-mi pasă prea mult de proprietate, dar amintirea legată de ea este atât de dureroasă…”, spune un supravieţuitor

Citește mai mult pe digi24.ro

Leave a Reply