VESTE BUNĂ pentru ŞOFERI cu privire la ITP

Obligaţia de a efectua inspectia tehnica periodica (ITP) la Registrul Auto Român (RAR) ar putea fi eliminată în cazul unor categorii de mașini.

verificare-ITP-masinaConcret, ITP ar putea fi efectuată nu doar la RAR, ci și la stațiile ITP autorizate, se menționează într-un proiect de act normativ lansat vineri în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Transporturilor. Documentul mai prevede că periodicitatea de efectuare a ITP ăn cazul anumitor categorii de mașini ar putea fi schimbată, scrie avocatnet.ro.

Ministerul Transporturilor intenționează să modifice regulile privind ITP pentru unele mașini. Astfel, ministerul a lansat vineri în dezbatere publică pe pagina sa de internet un proiect de ordonanță pentru modificarea și completarea OG nr. 81/2000 privind certificarea încadrării vehiculelor înmatriculate sau înregistrate în normele tehnice privind siguranța circulației rutiere, protecția mediului și în categoria de folosință conform destinației, prin inspecția tehnică periodică.

Mai exact, urmează să fie introdusă posibilitatea efectuării ITP la vehiculele agreate pentru transportul de mărfuri perisabile și la autovehiculele destinate transportului de persoane care au, în afara locului conducătorului, mai mult de opt locuri pe scaune, cu o vechime mai mare de 12 ani inclusiv, cu excepția troleibuzelor, și la stațiile ITP autorizate, nu numai la RAR, se precizează în nota de fundamentare a proiectului de act normativ.

În prezent, OG nr. 81/200 prevede ca inspecția tehnică periodică se efectuează numai de personalul RAR pentru următoarele categorii de mașini:

  • vehicule agreate pentru transportul mărfurilor periculoase sau pentru transportul de mărfuri perisabile,
  • vehicule destinate exclusiv transportului de butelii de gaze,
  • remorcile-cisternă lente destinate transportului de mărfuri periculoase,
  • autovehicule destinate transportului de persoane care au, în afara locului conducătorului, mai mult de 8 locuri pe scaune și care au o vechime mai mare de 12 ani inclusiv, cu excepția troleibuzelor,
  • vehicule istorice,
  • autovehicule destinate competițiilor sportive,
  • vehicule cu caracteristici speciale,
  • masini și utilaje autopropulsate pentru lucrări,
  • vehicule radiate din evidență care au fost înmatriculate ori înregistrate anterior în România în vederea înmatriculării.

Dispozițiile propuse de Ministerul Transporturilor exclud din lista menționată mai sus vehiculele agreate pentru transportul de mărfuri perisabile și autovehiculele destinate transportului de persoane care au, în afara locului conducătorului, mai mult de opt locuri pe scaune și care au o vechime mai mare de 12 ani inclusiv, cu excepția troleibuzelor.

Cu alte cuvinte, ITP pentru aceste categorii de mașini ar putea fi realizată și la stațiile ITP autorizate, nu doar la RAR.

sursa realitatea.net

Leave a Reply