Viorel Palașcă(ALDE): Executivul Cioloș se află în fața unui bilanț DEZASTRUOS

În cadrul unei conferințe de presă organizată astăzi, 5 august 2016, președintele ALDE Mehedinți, Viorel Palașcă, a atras atenția asupra activității Guvernului României, care privește atragerea fondurilor europene și despre rectificarea bugetară.

v palasca 5 august aldePotrivit declarațiilor deputatului Viorel Palașcă, președinte ALDE Mehedinți, la mai bine de opt luni de la preluarea guvernării, activitatea Executivul condus de Dacian Cioloș dă un bilanț dezastruos pentru România, atingându-se contraperformanța de a atrage ZERO bani din fonduri europene.

”La mai bine de 8 luni de la preluarea guvernării, Executivul condus de Dacian Cioloș se află în fața unui bilanț dezastruos. În privința fondurilor europene, s-a reușit contraperformanța de a atrage zero bani iar miliardele de euro pe care Uniunea Europeană le pune la dispoziția României pentru dezvoltare nu sunt atrase de ministerele conduse haotic și în mod neprofesionist de așa-zișii tehnocrați. De când este în funcție acest guvern, nu am auzit vorbindu-se o dată despre spitale noi, despre autostrăzi noi sau despre dezvoltarea infrastructurii turistice a României.

România are mare nevoie de acești bani europeni pentru a reduce decalajul față de celelalte state europene, însă guvernul tehnocrat își bate joc de această șansă pe care statul o are la dispoziție, cea a fondurilor europene. Însă, ceea ce este și mai trist este că documentul guvernamental adoptat în urmă cu o săptămână de executiv cu privire la previziunile privind fondurile europene până la sfârșitul anului arată că șansele de a atrage bani europeni sunt tot ZERO. Avem un premier care a adus de la Bruxelles tot felul de oameni, de funcţionăraşi alături de care și-a imaginat că va rupe gura târgului cu accesarea de fonduri europene. 

În perioada 2013 – 2015, România a înregistrat performanțe economice deosebite situându-se în topul creșterii economice din UE ceea ce permite țării noastre să recupereze decalajele față de media UE. Astfel, în anul 2015, România a ocupat locul 5 în Uniunea Europeană și pe tot parcursul guvernării din care ALDE a făcut parte, țara noastră a reușit o creștere a ratei de absorbție față de procentul pe care reușise guvernarea Boc – Băsescu să îl atragă până în 2012.

Mai mult, Dacian Cioloş este pe cai mari, fiind preferat de PNL pentru funcţia de prim-ministru şi după alegerile parlamentare dar un asemenea executiv nu mai poate conduce România. Va trebui să vină din nou un guvern legitimat de votul cetățenilor după dezastrul lăsat de acest executiv care să facă treaba unor miniştri incapabili să aibă rezultate. Cetăţenii sunt cei asupra cărora repercusiunile sunt mari.”, a declarat deputatul Viorel Palașcă.

Totodată, președintele ALDE Mehedinți, Viorel Palașcă a vorbit și despre rectificarea bugetară făcută de Guvernul Cioloș, din această operațiune reieșind faptul că s-au tăiat importante sume de la ministere care ar fi trebuit să realizeze proiecte importante care să aducă plus valoare.

”Guvernul tehnocrat condus de Dacian Cioloș a făcut prima sa rectificare bugetară. Ce nu spune nimeni este că guvernul taie sume importante de la ministere unde ar fi trebuit realizate proiecte care să susțină dezvoltarea României. Ce rezultă după prima rectificare a guvernului Cioloș? România taie de la investițiile din Transport și Agricultură, mai exact de la proiectele de investiţii finanţate din fonduri externe nerambursabile. Bugetul Ministerului Transporturilor este tăiat cu 383 milioane lei pe motiv că nu s-au cheltuit toţi banii prevăzuţi pentru proiectele europene, iar cel al Ministerului Agriculturii – cu 168,4 milioane lei. Fermierii se plâng că nu au sisteme de irigații, că seceta va afecta din nou culturile, iar guvernul, în loc să găsească bani pentru refacerea sistemului de irigații, taie bani tocmai de la acest minister. Ne așteptam din partea unui fost comisar european pentru agricultură să existe o viziune cu proiecte finanțate prin fonduri europene prin care să fie susținuți fermierii din România. Guvernul Cioloș pare că a fost mai interesat să pună piedici fermierilor în loc să îi ajute.”, a mai declarat Viorel Palașcă, președintele ALDE Mehedinți.

Leave a Reply